ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

ΕΡΧΕΤΑΙ ΒΡΟΧΗ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ 10ΕΤΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΚΑ !!!

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΝ
Όπως μεταδίδει το capital.gr αν το ΚΕΑΟ δεν βρίσκει στους λογαριασμούς ενός οφειλέτη χρήματα ή βρίσκει ποσά που δεν επαρκούν για την εξόφληση των χρεών του οφειλέτη προς το ΙΚΑ/ΕΦΚΑ , τότε θα προχωρά σε κατάσχεση ακινήτων, ακόμη και της 1ης κατοικίας !!!


Μπαράζ κατασχέσεων ακινήτων –ακόμα και πρώτης κατοικίας– περιμένει τους εργοδότες οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το τέως ΙΚΑ και δεν τις ρυθμίζουν, αν και κοντεύουν να κλείσουν δέκα χρόνια.

Ασφαλείς πληροφορίες από στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων αναφέρουν πως το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη αποφασίσει να ελέγξει όλες ανεξαιρέτως τις υποθέσεις χρεών προς το τέως ΙΚΑ (το οποίο έχει ενταχθεί από 1/1/2017 στον ΕΦΚΑ) που πλησιάζουν τη 10ετία.

Μετά τον έλεγχο κάθε τέτοιας υπόθεσης και εφόσον ο οφειλέτης αρνηθεί να εξοφλήσει εφάπαξ ή τμηματικά τις οφειλές του, το καθ’ ύλην αρμόδιο για το "κυνήγι" των οφειλετών Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) του ΕΦΚΑ θα ξεκινά τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σε βάρος του.

Τα μέτρα αυτά παίρνουν αρχικά τη μορφή αποστολής ηλεκτρονικών κατασχετηρίων σε βάρος όλων των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη.

Αν το ΚΕΑΟ δεν βρει στους λογαριασμούς ενός οφειλέτη χρήματα ή βρει ποσά που δεν επαρκούν για την εξόφληση των χρεών του οφειλέτη προς το ΙΚΑ/ΕΦΚΑ (με εξαίρεση τα ποσά κάτω των 1.250 ευρώ στον ακατάσχετο λογαριασμό του), τότε θα προχωρά ακόμα και στη δήμευση του ίδιου του σπιτιού που μένει ο οφειλέτης, αν ο ίδιος δεν έχει άλλα ακίνητα στην ιδιοκτησία του.


Ο κίνδυνος της παραγραφής

Η μαζική εκκίνηση των ελέγχων των υποθέσεων οφειλών, που πλησιάζουν τη 10ετία, επιβάλλεται –σύμφωνα με αρμόδια στελέχη των Ταμείων– από το γεγονός ότι, αν παρέλθει η 10ετία, τα χρέη αυτά θα παραγραφούν και έτσι ο ΕΦΚΑ δεν θα λάβει ούτε ευρώ από τους οφειλέτες αυτούς.

Προκειμένου να αποφύγει την παραγραφή των χρεών και την απώλεια εσόδων, ο ΕΦΚΑ στέλνει μαζικά "παραγγελίες κατάσχεσης" προς τους οφειλέτες αυτούς, οι οποίες θα αφορούν το ακίνητο το οποίο έχουν στην ιδιοκτησία τους.

Οι "παραγγελίες" αυτές ισοδυναμούν με την τελική ειδοποίηση πριν από τη δήμευσή του, όπως αναφέρουν νομικοί. Οι ίδιοι πηγές επισημαίνουν πως η προστασία της πρώτης κατοικίας αφορά μόνο όσους έχουν "κόκκινο" στεγαστικό δάνειο και όχι όσους οφείλουν στο Δημόσιο και ειδικά στο ασφαλιστικό ταμείο των μισθωτών. Από τον ΕΦΚΑ επισημαίνουν πως αν ο υπάλληλος του ασφαλιστικού υπερ-ταμείου δεν προβεί σ' αυτή την ενέργεια, θα έχει ο ίδιος ποινικές-πειθαρχικές ευθύνες.

Για να αποφύγει, έστω και προσωρινά, ο οφειλέτης την κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας του, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα πρέπει να προσφύγει στη δικαιοσύνη ή να ενταχθεί την τελευταία στιγμή στην "πάγια ρύθμιση" των 12 δόσεων.


Κριτήριο ο χρόνος της οφειλής

Αξίζει να επισημανθεί πως με βάση την απόφαση της διοίκησης του ΕΦΚΑ, ο έλεγχος της υπόθεσης των οφειλών ενός εργοδότη και η ενδεχόμενη κατάσχεση ακόμα και του ακινήτου στο οποίο διαμένει ένας οφειλέτης (εφόσον αυτός δεν εξοφλήσει εφάπαξ ή τμηματικά τα χρέη του) θα έχει ως αποκλειστικό κριτήριο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες οι οφειλές του (δηλ. τη 10ετία) και όχι το ύψος της οφειλής.

Αυτό σημαίνει πως ο έλεγχος της υπόθεσης και η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης –μέχρι και του σημείου δήμευσης πρώτης κατοικίας– μπορούν να γίνουν ανεξαρτήτως ύψους οφειλής, δηλαδή και για χρέη προς το ΙΚΑ, τα οποία βρίσκονται κάτω ακόμα και από το επίπεδο των 5.000 ευρώ.

Το "όριο προστασίας" των 5.000 ευρώ (κάτω από το οποίο δεν μπορούν να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης) από τις κατασχέσεις αφορά αποκλειστικά τα χρέη των ελευθέρων επαγγελματιών για τον τέως ΟΑΕΕ,τον τέως ΕΤΑΑ και τον τέως ΟΓΑ και όχι τα χρέη τους προς το τέως ΙΚΑ.


πηγη: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου