ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΩΡΑ STRESS TESTS ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ !!!

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ
Το Κίνημα ΥΠΕΡΒΑΣΗ είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://www.kinima-ypervasi.gr/2016/10/blog-post_49.html



Πιέσεις για ξεπούλημα «κόκκινων» δανείων φέρνουν τα πρόωρα stress test


Υπό ασφυκτική πίεση για επιτάχυνση της «ενεργητικής» διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με την μορφή μαζικών πωλήσεων πακέτων «κόκκινων» (και πράσινων) δανείων σε distress fund βρίσκονται πλέον μεγάλες εμπορικές τράπεζες.

Καταλύτης για την έναρξη των πωλήσεων θα είναι η υλοποίηση του υπαινιγμού που άφησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι στην ακρόασή του στο Ευρωκοινοβούλιο, για πρόωρα τεστ κοπώσεως στις ελληνικές τράπεζες μέσα στο 2018.

Στην ίδια ακρόαση το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Μπενουά Κερέ παραδέχθηκε εμμέσως την επιτάχυνση των stress test τονίζοντας όμως ότι δεν γίνονται για να ικανοποιηθούν απολύτως οι απαιτήσεις του ΔΝΤ αλλά για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες του σχετικά με την κατάσταση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Συνεπώς με την κίνηση αυτή η ΕΚΤ προσπαθεί να πετύχει δύο πράγματα:

Το πρώτο είναι να έχει αποτέλεσμα η πίεση προς τις εμπορικές τράπεζες να αρχίσουν τις πωλήσεις των δανείων . Μέχρι τώρα οι εμπορικές τράπεζες ακολούθησαν την πιο «ήπια» μορφή της εκκαθάρισης του κόκκινου χαρτοφυλακίου τους με την μορφή ρυθμίσεων με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής χαμηλότερα επιτόκια και κούρεμα του κεφαλαίου του δανείου. Η λύση αυτή κρίθηκε προσφορότερη από τις εξευτελιστικές τιμές που έδωσαν αρχικά τα distress funds.

Τούτο με την προσδοκία ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τις επιχειρήσεις και ο οποίος θα εκκαθάριζε τα 60 από τα 101 δισ. ευρώ που είναι το υπόλοιπο των «κόκκινων» δανείων θα λειτουργούσε ταχύτερα.

Ωστόσο ο ρυθμός μείωσης των κόκκινων δανείων ήταν χαμηλότερος του αναμενόμενου με αποτέλεσμα να ενταθούν οι πιέσεις από την ΕΚΤ και το SSM για πωλήσεις δανείων.

Ο δεύτερος στόχος της ΕΚΤ είναι να πετύχει να σταματήσει να ζητά το ΔΝΤ επανεξέταση των στοιχείων του ενεργητικού των ελληνικών εμπορικών τραπεζών (Αsset Quality Review) αφού τα στρες τεστ θα γίνουν με τους δικούς της όρους και φυσικά θα αποδείξουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο.

Τούτο διότι αν ανοίξει ο κύκλος των σε μια χώρα μέλος του Ευρώ είναι δυνατό το ΔΝΤ να ζητήσει το ίδιο και για άλλα προβληματικά τραπεζικά συστήματα όπως της Ιταλίας αλλά και για τράπεζες ορόσημα της Ισπανίας της Γαλλίας και της Γερμανίας κάτι που δεν επιθυμεί κανένας στην παρούσα φάση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές εμπορικές τράπεζες μπαίνουν σε ένα κύκλο ισχυρών πιέσεων που έχει αρχίσει να εκδηλώνεται κατ αρχήν με το κατρακύλισμα του Τραπεζικού δείκτη του Χ.Α.

Η είδηση για πρόωρα στρες τεστ είναι ικανή να συνεχίζει την μείωση της αξία των τραπεζικών μετοχών περίπου 1.,5 χρόνο μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο τέλος του 2015.

Αυτό με την σειρά του έχει θορυβήσει ήδη τους ιδιώτες μεγαλομετόχους των ελληνικών τραπεζών που επένδυσαν άλλα 8 δις για να διατηρήσουν τις θέσεις τους.

Μια άλλα ίσως πιο ουσιαστική συνέπεια της κίνησης της ΕΚΤ θα είναι η διατήρηση των χαμηλών επιπέδων χορηγήσεων από τις τράπεζες και την συνέχεια της πιστωτικής ασφυξία και των υψηλών επιτοκίων και των περιορισμένων χορηγήσεων προς την πραγματική οικονομία.


πηγη: enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου