ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΔΕΗ-ΡΑΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΚΩ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ !!!

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ
Ενώ όλο και πιο πίσω χρονικά πάει η είσπραξη του ποσού γιατί δεν θέλει κανείς να επωμιστεί το κόστος από τις αντιδράσεις του κόσμου για την νέα επιβάρυνση !!!





Την προσφυγή στη Διαιτησία εξετάζει η ΔΕΗ , αμφισβητώντας το «ψαλίδι» των 344 εκατ. ευρώ που βάζει η ΡΑΕ στο ποσό το οποίο πρέπει να εισπράξει αναδρομικά για τις ΥΚΩ 2012-2016.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Euro2day.gr, η διοίκηση της ΔEΗ επιμένει ότι τα οφειλόμενα προς την εταιρία ανέρχονται στα 709 εκατ. ευρώ και τα μόλις 365 εκατ. ευρώ που γνωμοδοτεί η Αρχή στον υπουργό ΠΕΝ Γιώργο Σταθάκη για την παροχή ΥΚΩ στα νησιά δεν καλύπτουν τις δαπάνες της. Μάλιστα ο πρόεδρος της δημόσιας επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης, στη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας, ενημέρωσε σχετικώς τα μέλη για τις προθέσεις πάνω σε αυτό το θέμα.

Οι ίδιες πηγές φέρουν τη διοίκηση της εταιρίας πριν την προσφυγή στη Διαιτησία να αναζητά λύση σε συνεννόηση με τον κ. Σταθάκη και τη ΡΑΕ. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να ικανοποιείται το αίτημα της δημόσιας επιχείρησης.

Πέραν, όμως, αυτού του ποσού, η ΔEΗ υπενθυμίζει κι άλλα 120 εκατ. ευρώ για παλιότερα ΥΚΩ, τα οποία όμως εξαρτάται αν θα τα εισπράξει από το ΣτΕ, το οποίο και εκδικάζει την υπόθεση αυτή.

Αν τελικά η ΔEΗ επιμείνει σε αυτή την κίνησή της -υποστηρίζει ότι οι δαπάνες που έχει κάνει είναι όλες δικαιολογημένες- και μάλιστα δικαιωθεί από τη Διαιτησία, τότε η επιβάρυνση των λογαριασμών δεν θα είναι αμελητέα, έστω κι αν υπουργείο ΠΕΝ και θεσμοί έχουν συμφωνήσει τα αναδρομικά ΥΚΩ να μετακυλισθούν σε βάθος της πενταετίας 2018-2022.
Προς απόρριψη η κρατική επιχορήγηση

Στο μεταξύ, πρόβλημα υπάρχει και με το σκέλος της εισήγησης της ΡΑΕ προς τον υπουργό ΠΕΝ τα περίπου 100 εκατ. ευρώ για ΥΚΩ να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αν και η πρακτική αυτή εφαρμόζεται σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., εντούτοις η σφικτή δημοσιονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα αλλά και η ανάγκη να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού θα οδηγήσουν το υπουργείο Οικονομικών να απορρίψει αυτό το αίτημα. Συνεπώς, οι επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι αισθητές στα νοικοκυριά.

Βέβαια ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης σε πρόσφατες δηλώσεις του, την περασμένη εβδομάδα στην ΕΡΤ, ήταν κατηγορηματικός πως «δεν θα υπάρξουν αυξήσεις» και προφανώς κάποια σενάρια επεξεργάζεται.


Τι είναι οι χρεώσεις ΥΚΩ

Οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) είναι χρεώσεις που πληρώνουν οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας σε όλους τους προμηθευτές. Πρόκειται για ποσά τα οποία επωμίζονται οι εταιρίες προμήθειας, αλλά ως επί το πλείστον η ΔEΗ, λόγω δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, προκειμένου να καλύπτονται οι δαπάνες παραγωγής ρεύματος από τις ακριβές ντιζελοκίνητες μονάδες της επιχείρησης στα νησιά. Με τον τρόπο αυτό, οι κάτοικοί τους πληρώνουν το ίδιο με τους υπόλοιπους καταναλωτές τιμολόγιο.

Η δαπάνη αυτή κυμαίνεται κάθε χρόνο στα 700 με 800 εκατ. ευρώ. Οι καταναλωτές πληρώνουν μέσω των λογαριασμών τους τα ΥΚΩ. Κάθε χρόνο η ΡΑΕ εξετάζει με βάση τις δαπάνες που προσκομίζει η ΔEΗ, αν τα ποσά που εισπράχθηκαν αρκούσαν ή αν απαιτούνται επιπλέον δαπάνες. Τότε αποφασίζει την αύξηση των χρεώσεων ΥΚΩ.

Τα προηγούμενα χρόνια, 2012-2016, οι κυβερνήσεις απέφυγαν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τις δαπάνες, φοβούμενες το πολιτικό κόστος που θα προκαλούσε το ενδεχόμενο επιβάρυνσης των λογαριασμών.

Πάντως αυτά τα δυσβάσταχτα ποσά των 700-800 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν προχωρούσε η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών. Μετά από πολυετείς καθυστερήσεις, τελειώνει το 2018 η διασύνδεση των Κυκλάδων και το 2021 αναμένεται η «μικρή» ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο. Ανάσα... πραγματική όμως θα δοθεί με τη «μεγάλη» διασύνδεση του νησιού με την Αττική, έργο το οποίο ο ΑΔΜΗΕ θέλει να το έχει ολοκληρώσει το 2022.


πηγη: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου