ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΤΩΡΑ - ΗΛΙΘΙΟΙ - ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΡΑΠΕΖΩΝ & ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ;;;

Γράφει ο Κυριάκος Τόμπρας

ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΝΕΟΠΤΩΧΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Ο νεόπτωχος Έλληνας των Μνημονίων είναι μέσης, ανώτερης & ανώτατης εκπαίδευσης και μιλά μια τουλάχιστον ξένη γλώσσα, αλλά είναι μακροχρόνια άνεργος ή λουκετόπληκτος και ζει από την παραοικονομία, τα επιδόματα και τις συντάξεις γονιών & παππούδων, έχει σπίτι, αλλά χρωστάει δάνειο, ΕΝΦΙΑ, ρεύμα, νερό και κοινόχρηστα, έχει αυτοκίνητο, αλλά χρωστάει τέλη κυκλοφορίας και ασφάλιστρα, έχει καταθέσεις 2.000 ευρώ, αλλά είναι δεσμευμένες από τράπεζες, εφορίες και ταμεία, έχει δάνεια και κάρτες 15.000 ευρώ, αλλά είναι κόκκινα και, το σύνολο των οφειλών του σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία - δλδ το ιδιωτικό του χρέος που σήμερα ανέρχεται συνολικά σε 350 Δις - είναι μεγαλύτερο από τη σημερινή αξία της κινητής και της ακίνητης περιουσίας του !!!



Μέχρι το 2009, το 36,6% των νοικοκυριών είχε συσσωρεύσει ιδιωτικά χρέη, με το 17,5% να έχει λάβει στεγαστικό δάνειο και το 26,1% να έχει δανεισθεί μέσω καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι όσοι είχαν λάβει στεγαστικό δάνειο, είχαν χρεωθεί με 43,7 χιλιάδες ευρώ και όσοι είχαν καταναλωτικά δάνεια με 4,6 χιλιάδες ευρώ.
Η κρίση είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά το ποσοστό των νοικοκυριών με τραπεζικό χρέος σε 27,1%, (42,4% στην Ευρωζώνη), με ανάλογη μείωση και του υπολοίπου του δανείου. Αυτό συνέβη διότι οι νέες εκταμιεύσεις δανείων, είτε στεγαστικών είτε καταναλωτικών, περιορίσθηκαν σημαντικά ή και εκμηδενίστηκαν. Το μέσο χρέος του ελληνικού νοικοκυριού το 2014 ανερχόταν σε 12,1 χιλιάδες ευρώ, ενώ στην Ευρωζώνη το αντίστοιχο νοικοκυριό επιβαρύνεται με χρέος 28,2 χιλιάδες ευρώ.



Ο λόγος τραπεζικού χρέους προς διαθέσιμο εισόδημα που είναι 53,3% στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλότερος της Ιρλανδίας (102,1%), της Ισπανίας (141,8%), της Πορτογαλίας (198,5%), της Ολλανδίας (177,1%) και της Κύπρου (251%).
Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, ότι τα ελληνικά νοικοκυριά κατά κανόνα δεν είναι υπερχρεωμένα στις τράπεζες, αν και συναντούν μεγαλύτερη δυσκολία στην εξυπηρέτηση των δανείων τους και η ρευστότητα τους είναι πολύ πιο συμπιεσμένη, σε σχέση με τα νοικοκυριά στην Ευρωζώνη. 
Το 3,2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα, έναντι 5,2% στην Ευρωζώνη, έχουν καθαρή αρνητική θέση περιουσίας, δηλαδή τα χρέη τους είναι μεγαλύτερα της περιουσίας τους.
Σε όλα τα εισοδηματικά κλιμάκια, ακόμη και στα ανώτατα, υπάρχουν νοικοκυριά που έχουν αρνητική καθαρή θέση περιουσίας, η οποία κορυφώνεται σε περιπτώσεις που ο οικογενειάρχης είναι ιδιοκτήτης σπιτιού και εξυπηρετεί στεγαστικό δάνειο, είναι σχετικά νεότερος σε ηλικία και έχει μεγαλύτερη οικογένεια. Τέλος, το 2014, μόνο το 13,5% των νοικοκυριών στην Ελλάδα, έναντι 45,1% στην Ευρωζώνη, έχει τη δυνατότητα να αποταμιεύει σε τακτική βάση. Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο στην Ευρωζώνη.

Τα είπαμε όλα από το 2014, πολύ πριν ξυπνήσει ο ΣΕΒ !!!


Τα στοιχεία για το δανεισμό των Ελλήνων πριν και μετά το ξέσπασμα της κρίσης απεικονίζονται στον ακόλουθο πίνακα :


Και το συμπέρασμα, ξανά από το 2014, όταν η διάσωση των τραπεζών κόστιζε μόλις 215 Δις, αντί των 350 Δις που κοστίζει σήμερα : 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου