ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

ΔΙΚΗ SIEMENS : ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ & ΕΚΔΩΣΤΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟ !!!

ΣΚΑΝΔΑΛΟ SIEMENS
Νέο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον Μιχάλη Χριστοφοράκο !!!

Νέο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης στέλνει η Eλλάδα, εν όψει της δίκης για το σκάνδαλο Siemens που ξεκινά στις 24 Φεβρουαρίου, προκειμένου να εκδοθεί ο Μιχάλης Χριστοφοράκος και να λογοδοτήσει για τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.



Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Siemens που αφορά την σύμβαση για την προμήθεια των ψηφιακών της εταιρείας από τον ΟΤΕ (8002/1997) το 2009 κατάφερε να φύγει ανενόχλητος από την Ελλάδα στην Γερμανία, γνωρίζοντας, κατά πάσα πιθανότητα, πως λόγω της διπλής υπηκοότητας του θα ήταν πολύ δύσκολο να εκδοθεί στην Ελλάδα.



O άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens, στο πλαίσιο των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων για τα μαύρα ταμεία της μητρικής εταιρείας που ερευνούσαν οι γερμανικές αρχές για ανάλογες υποθέσεις, σύμφωνα με πληροφορίες , δικάστηκε στα γερμανικά δικαστήρια και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 μηνών με αναστολή για το αδίκημα της συνέργειας σε απιστία σε βάρος της Siemens ενώ κατέβαλε και πρόστιμο 350.000 ευρώ.

Τον Ιούνιο του 2014 δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» αποκάλυψε τον 11σελιδο υπόμνημα που παραδόθηκε στις ελληνικές Αρχές μέσω του συνηγόρου του, στο οποίο ο Μ. Χριστοφοράκος δίνει την δική του εκδοχή για την υπόθεση και τις κατηγορίες που του αποδίδονται, καθώς και για την φυγή του στην Γερμανία.Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος αντιμετωπίζει σύμφωνα με το κατηγορητήριο στην Ελλάδα ακόμη και την ποινή των ισοβίων, εάν καταδικαστεί για τα αδικήματα που κατηγορείται. Ωστόσο η Γερμανία, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» δεν φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει στην έκδοσή του, μετά και την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Προσπάθειες για την έκδοση του Μ. Χριστοφοράκου γίνονται από την ελληνική κυβέρνηση ήδη από τον Μάρτιο του 2015.

Ως κατηγορούμενος είναι πρώτος στο παραπεμπτικό βούλευμα, αλλά και αυτός που έχει τα μικρότερα ευρήματα σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Εμφανίζεται να έχει εισπράξει μόνο τους μισθούς του, μέρος των οποίων έχει διατεθεί για δάνειο, το οποίο πληρώνει στην εταιρεία, αφού με δάνειο αγοράστηκε το σπίτι στην Εκάλη. Τα ευρήματα της δικογραφίας, που τον αφορούν δεν είναι χρηματικά, αφού δεν εμφανίζεται να διακινεί, ούτε ένα ευρώ, αλλά το κατηγορητήριο στηρίζεται σε καταθέσεις άλλων συγκατηγορουμένων του, όπως του Ράινχαρτ Σίκατσεκ και του Μάϊκλ Κουτσενρόιτερ, οι οποίοι θεωρούνται οι θεματοφύλακες των μαύρων ταμείων, που διακίνησαν εκατομμύρια ευρώ και προς την Ελλάδα.

Η δίκη που άργησε 20 χρόνια
Στις 24 Φεβρουαρίου αναμένεται να αρχίσει η δίκη των κατηγορουμένων μετά την πολύμηνη αναβολή, από τον Ιούλιο του 2016, η οποία δόθηκε από το δικαστήριο όταν οι συνήγοροι υπεράσπισης 13 Γερμανών κατηγορουμένων και του γάλλο-ελβετού τραπεζίτη Ζαν-Κλωντ Όσβαλντ κατέθεσαν αίτηση ακυρότητας εξ αιτίας του αμετάφραστου παραπεμπτικού βουλεύματος στα γερμανικά και στα γαλλικά. Να σημειώσουμε εδώ πως για το αμετάφραστο βούλευμα που αριθμεί 4.500 σελίδες περίπου και ήταν η αιτία της επ’ αόριστον αναβολής της δίκης, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, άσκησε πειθαρχική δίωξη κατά του τότε προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ισίδωρου Ντογιάκου, του εισαγγελέα Εφετών Γεώργιου Γεράκη και της εισαγγελέως Εφετών Αθηνάς Θεοδωροπούλου, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες που οδήγησαν στην αναβολή της δίκης της Siemens. Συγκεκριμένα ζητήθηκε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ή όχι πειθαρχικές παραβάσεις που τελέστηκαν από εισαγγελικούς λειτουργούς της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών σχετικά με την προπαρασκευαστική διαδικασία και μέχρι να εισαχθεί η υπόθεση της Siemens στο ακροατήριο.

Το βούλευμα έχει πλέον μεταφραστεί στην γερμανική και στην γαλλική γλώσσα, ενώ ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα, αν όχι το μεγαλύτερο, με πολιτικές προεκτάσεις και με πολλές επιμέρους κατηγορίες δωροδοκίας για τις οποίες έχει αρχίσει η αντίστροφή μέτρηση, όσον αφορά την παραγραφή τους καθώς η υπόθεση το 2017, από το 1997 που ξεκίνησε η διερεύνηση του σκανδάλου, κλείνει 20ετία.

Η υπόθεση αφορά την σύμβαση που υπεγράφη το 1997, ανάμεσα στον ΟΤΕ και την γερμανική Siemens, καθώς και τις επεκτάσεις της αρχικής συμφωνίας, για την αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής του δικτύου του, με την προμήθεια ψηφιακών παροχών, για την σύναψη της οποίας φαίνεται να διακινήθηκαν τεράστια παράνομα χρηματικά ποσά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για το σκάνδαλο της Siemens καλούνται να λογοδοτήσουν 64 κατηγορούμενοι, που αντιμετωπίσουν βαριές κατηγορίες, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα επισύρουν ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ογκώδους δικογραφίας, τα ποσά που αποτέλεσαν «ωφέλιμες πληρωμές», οι μίζες κατά το κοινώς λεγόμενο, εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 72.000.000 ευρώ, ενώ δεν αναφέρεται καθόλου στη χρηματοδότηση των κομμάτων από τη γερμανική εταιρεία, την οποία ευθέως περιγράφουν δυο δικαστικές αποφάσεις: Η μια έχει εκδοθεί από το Πρωτοδικείο του Μονάχου και αφορά τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, ενώ η δεύτερη αφορά τον συμβιβασμό του ελβετικού Δημοσίου με τον Πρόδρομο Μαυρίδη. Το ποσό πλέον υπολογίζεται ως ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο, καθώς τα παράνομα χρήματα μετακυλήθηκαν στο κόστος για την υλοποίηση του έργου της σύμβασης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα παραπεμπόμενα πρώην στελέχη του ΟΤΕ καλούνται να λογοδοτήσουν καθώς δεν προστάτεψαν τα συμφέροντα του οργανισμού και επιπλέον ότι δεν κινήθηκαν με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κρατικής -τότε- επιχείρησης.

Μεταξύ των προσώπων που θα βρεθούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, είναι ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Θόδωρος Τσουκάτος, για την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου μάρκων, ο επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος και ακολούθως επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του γερμανικού κολοσσού, Χάινριχ Φον Πίρερ, αλλά και τα πρώην στελέχη της Siemens, Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαυρίδης, Φόλκερ Γιούγκ, Ράινχαρτ Σίκατσεκ, Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, Εμμανουήλ Σταυριανού κα, όπως και οι καταζητούμενοι, Μιχάλης Χριστοφοράκος και Χρήστος Καραβέλας.

Ενώπιον της δικαιοσύνης καλούνται να προσέλθουν και τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ, Γιώργος Σκαρπέλης, Αθανάσιος Γρεβενίτης, Νικόλαος Μανασής, Σωτήρης Τζούμας κ.α. , ιδιώτες, χρηματιστές επιχειρηματίες μεταξύ των οποίων οι Γεώργιος Καλδής, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλειος Τυρογαλάς κ.α. Κατηγορούμενοι είναι επίσης και τα τραπεζικά στελέχη, οι Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.

ΠΗΓΗ
http://www.stokokkino.gr/article/1000000000053652/Skandalo-Siemens---Neo-europaiko-entalma-gia-M-Xristoforako

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου