ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

ΑΝΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟ ΦΟΡΟ ΓΙΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ !!!

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΣΥΛΙΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟ ΦΟΡΟ ΓΙΑ ΜΙΑ 20ΕΤΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ
Για αναβαλλόμενα...bonus έχετε σκεφτεί κύριοι των τραπεζών ;;;




Τράπεζες: αναβαλλόμενος φόρος για 20 έτη


Την ανάγκη άμεσης θεσμοθέτησης του αναβαλλόμενου φόρου για τον συμψηφισμό ζημιών από «κόκκινα» δάνεια για διάστημα 20 ετών ζητούν οι τράπεζες, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το μεγάλο αυτό πρόβλημα.

Η νομοθεσία επιτρέπει τον συμψηφισμό ζημιών για διάστημα 5 ετών και αν το διάστημα δεν επιμηκυνθεί για πολλά περισσότερα χρόνια, τότε οι τράπεζες θα λογιστικοποιήσουν ζημίες πολλών δισεκατομμυρίων και θα απαιτηθεί νέα ανακεφαλαιοποίηση. Η αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων έχει συμφωνηθεί, ενώ έχει προηγηθεί εντατική δουλειά σχετικά από την Τράπεζα της Ελλάδος. Οι τράπεζες ζητούν το διάστημα συμψηφισμού να φτάνει τα 20 χρόνια, ενώ υπάρχει αντίλογος ότι δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15 έτη. Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν στην «Κ» ότι το διάστημα πρέπει να είναι μεγάλο ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να επιτύχουν την αναγκαία κερδοφορία για να μπορέσουν να συμψηφίσουν τις ζημίες με αντίστοιχους φόρους. Σημειώνεται ότι με την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση μια επιχείρηση έχει τη δυνατότητα, να συμψηφίζει ζημίες παλαιότερων χρήσεων με κερδοφόρες χρήσεις, καταβάλλοντας μικρότερο φόρο από αυτόν που της αναλογεί.

Ηδη, για τις τράπεζες έχει θεσπιστεί ειδικό φορολογικό καθεστώς προκειμένου να συμψηφιστούν με φόρους από μελλοντική κερδοφορία οι μεγάλες ζημίες που υπέστησαν από το PSI. Σύμφωνα με τις τράπεζες, τα σχέδια για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων τα οποία έχουν συμφωνηθεί με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και τα οποία προβλέπουν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων από 100 δισ. σήμερα σε 60 δισ. το 2019, βασίζονται στον συμψηφισμό των ζημιών με μελλοντικούς φόρους. Για τον σκοπό αυτό η σχετική νομοθεσία θα πρέπει να θεσπιστεί άμεσα, προκειμένου να μην τεθεί σχετικό ζήτημα από τους ορκωτούς. Η βελτίωση του φορολογικού πλαισίου αποτελεί μία από τις μεγάλες εκκρεμότητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να ολοκληρωθεί το νέο «οπλοστάσιο» των τραπεζών και να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το μεγάλο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ωστόσο, το μεγάλο ζητούμενο, προκειμένου οι φορολογικές διευκολύνσεις να έχουν πραγματικό νόημα για τις τράπεζες, είναι να επιστρέψει ο κλάδος σε τροχιά ισχυρής κερδοφορίας. Και απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η χώρα και η οικονομία να επανέλθουν σε μια κανονικότητα, αφήνοντας πίσω την αστάθεια και αβεβαιότητα που κυριάρχησαν τα προηγούμενα χρόνια και να εισέλθουν σε μια περίοδο βιώσιμης ισχυρής ανάπτυξης.

Το 2016, πάντως, θα είναι έτος επιστροφής των τραπεζών σε μικρή κερδοφορία έπειτα από πολλά χρόνια ιστορικά υψηλών ζημιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πρώτο εξάμηνο οι εγχώριες τράπεζες εμφάνισαν οριακή κερδοφορία, μετά από φόρους, ύψους 65 εκατ. ευρώ (έναντι ζημιών 5,5 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015). Σε ενοποιημένο επίπεδο και το 2016 ο κλάδος θα εμφανίσει μεγάλες ζημίες ωστόσο αυτές οφείλονται κυρίως σε λογιστικές απώλειες της Εθνικής από την πώληση της Finansbank στην Τουρκία. Η θετική εικόνα του 2016 οφείλεται στη μεγάλη μείωση των προβλέψεων και το μεγάλο στοίχημα για το 2017 είναι να δούμε ουσιαστική μείωση των «κόκκινων» δανείων, βελτίωση καταθέσεων ώστε να επιστρέψουμε σε θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης και οι τράπεζες να ενισχύσουν ουσιαστικά την κερδοφορία τους. Στην κατεύθυνση αυτή κρίσιμα σημεία είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.


πηγη: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου