ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

ΣΟΚ !!! ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΑΘΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΧΡΕΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ & ΤΑΜΕΙΑ !!!

ΘΑ ΤΙΝΑΧΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, ΕΣΟΔΑ & ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Μπλόκο σε οποιαδήποτε ευνοϊκή ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο βάζουν οι δανειστές!!!




Νέο ρεκόρ των ληξιπρόθεσμων αναμένεται το 2017, καθώς οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν κατά μέσο όρο πάνω από 4 δισ. ευρώ κάθε μήνα, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό.

Του Γιώργου Κούρου

Μπλόκο σε οποιαδήποτε νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ή επέκταση υφιστάμενης, και την υλοποίηση νέου μηχανισμού για την άμεση λήψη των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, περιλαμβάνει το νέο «πακέτο» των δανειστών.

Όλα αυτά δε την ώρα που για να επιτευχθεί η όποια πολιτική λύση για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση, που θα θέσει στο τραπέζι χρέος και πλεονάσματα, οι θεσμοί φέρονται να απαιτούν νέες περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα και να βάζουν «μαχαίρι» στις εναπομείνασες φοροαπαλλαγές.


Μέτρα τα οποία θα δημιουργήσουν περαιτέρω ασφυξία στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ενώ, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις φόρων που έρχονται από τις αρχές του 2017 σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο εκατομμύρια φορολογούμενους με ό,τι φυσικά αυτό συνεπάγεται για την πληρωμή φόρων προς τις εφορίες.

Ήδη άλλωστε τα ληξιπρόθεσμα χρέη κινούνται πάνω από τα 92,5 δισ. ευρώ και βρίσκονται μια ανάσα από το φράγμα των 100 δισ. ευρώ, αν αναλογιστεί κανείς ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα πρέπει οι φορολογούμενοι να καταβάλουν περισσότερα από 8 δισ. ευρώ.

Το σίγουρο είναι ότι νέο ρεκόρ των ληξιπροθέσμων είναι προ των πυλών, καθώς το 2017 οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώνουν κατά μέσο όρο πάνω από 4 δισ. ευρώ κάθε μήνα, προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι του νέου κρατικού προϋπολογισμού.

Με βάση το κείμενο άλλωστε του προϋπολογισμού, τα καθαρά έσοδα πρέπει να ανέλθουν στα 50,4 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο οι φορολογούμενο θα πρέπει να καλύπτουν σε μηνιαία βάση ως εξής:

Ιανουάριος 3,716 δισ. ευρώ
Φεβρουάριος 3,856 δισ. ευρώ
Μάρτιος 4,057 δισ. ευρώ
Απρίλιος 3,090 δισ. ευρώ
Μάιος 2,987 δισ. ευρώ
Ιούνιος 3,478 δισ. ευρώ
Ιούλιος 5,457 δισ. ευρώ
Αύγουστος 5,027 δισ. ευρώ
Σεπτέμβριος 5,008 δισ. ευρώ
Οκτώβριος 4,084 δισ. ευρώ
Νοέμβριος 4,086 δισ. ευρώ
Δεκέμβριος 5,560 δισ. ευρώ

Η φοροκαταιγίδα θα είναι ακόμη πιο ισχυρή εάν τελικά δεν αντέξουν οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης και στο βωμό της όποιας συζήτησης για το χρέος θυσιάσει επιδόματα και φοροαπαλλαγές.

Το ενδεχόμενο μάλιστα είναι πλέον περισσότερο από ορατό, αφού στο τραπέζι των «υπόγειων» συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών έχει μπει η κατάργηση τεσσάρων προνοιακών επιδομάτων ύψους 10 εκατ. ευρώ και περικοπές περίπου 180 εκατ. ευρώ στις φοροαπαλλαγές.

Υπενθυμίζεται, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», ότι οι φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει με βάση τον σχετικό τόμο του προϋπολογισμού ανέρχονται σε 3,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 388,7 εκατ. ευρώ αφορούν φοροαπαλλαγές νοικοκυριών και τα 700 εκατ. ευρώ επιχειρήσεων.

Με βάση δε τις προθέσεις των δανειστών, όπως προκύπτουν από το επικαιροποιημένο μνημόνιο, στο «στόχαστρο» μπαίνουν άμεσα:
1. Οι ιατρικές δαπάνες, που κοστίζουν 120,6 εκατ. ευρώ για περίπου 1,9 εκατ. φορολογούμενους. Με βάση την πρόταση που συζητείται, οι εν λόγω ελαφρύνσεις θα συνδυαστούν με τη χρήση του πλαστικού χρήματος προκειμένου μέρος αυτών να διατηρηθεί.
2. Περικοπή ή ακόμη και κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης των ναυτικών, που κοστίζει 91,2 εκατ. ευρώ για 27.318 ναυτικούς. Επισημαίνεται ότι σήμερα ισχύουν δύο συντελεστές, 15% για το εισόδημα των αξιωματικών και 10% για αυτό του κατώτερου πληρώματος.
3. Περαιτέρω περικοπή του επιδόματος θέρμανσης από τα 105 εκατ. ευρώ που αναμένεται να διατεθούν φέτος στους δικαιούχους.
4. Κατάργηση της μειωμένης μηνιαίας παρακράτησης φόρου για 2,9 εκατ. μισθωτούς, που κοστίζει 67,9 εκατ. ευρώ.
Παρά πάντως το νέο ισχυρό χτύπημα που θα δεχθούν τα εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών, που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης και ελεύθερη πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων, αλλά και των εσόδων του Δημοσίου, οι δανειστές εμφανίζονται άκαμπτοι όσον αφορά τη θέσπιση νέας ευνοϊκής ρύθμισης για ληξιπρόθεσμα χρέη.

Το νέο σχέδιο μάλιστα, που προτείνουν να υιοθετηθεί και υλοποιηθεί έως τα μέσα του 2017, περιλαμβάνει ακόμη πιο σκληρές δράσεις κατά των οφειλετών, αφού, όπως έχει επισημάνει η «Ν», μεταξύ άλλων προβλέπει:
- ειδικό λογισμικό για την περαιτέρω αυτοματοποίηση της είσπραξης οφειλών με μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία κατασχέσεων
- σαφή κριτήρια για τον διαχωρισμό των ληξιπρόθεσμων σε εισπράξιμα και μη και διαγραφή όσων κρίνονται ανεπίδεκτα είσπραξης
- κατηγοριοποίηση, έως τον Φεβρουάριο του 2017, των οφειλετών με βάση την οικονομική τους δυνατότητα ώστε να εκπονηθεί σχέδιο ελέγχου αυτών που μπορούν να πληρώσουν
- ενεργοποίηση διατάξεων νόμου έως τον Μάρτιο του 2017, η οποία θα περιλαμβάνει «ελάφρυνση χρέους» για ανείσπρακτο ΦΠΑ που σχετίζεται με απλήρωτα τιμολόγια αγαθών και υπηρεσιών
- εισαγωγή, έως τον Μάρτιο του 2017, ενός συστήματος τακτικών μηνιαίων πληρωμών, των φόρων μεμονωμένων φορολογούμενων.

ΠΗΓΗ
http://www.naftemporiki.gr/finance/story/1176443/neo-psalidi-foroapallagon-epidomaton

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου