ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΡΥΘΜΙΖΟΥΝ 1.000 ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ Η ΚΑΘΕ ΜΙΑ
Να κυνηγήσουν ανεμόμυλους καλούνται οι ελληνικές τράπεζες, καθώς πιέζονται από τους θεσμούς να λύσουν μέσα σε μόλις έναν χρόνο τα προβλήματα που συσσώρευσαν στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια επτά χρόνια απραξίας στο μέτωπο των κόκκινων δανείων !!!ΤΟ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ & ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ !!!
Και η Ομαδική Αγωγή για το Κούρεμα των Δανείων μας και το Εξώδικο Επανακαθορισμού Τραπεζικών Οφειλών, είναι σήμερα τα μοναδικά όπλα αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
Από τη Νένα Μαλλιάρα
Οι "θεσμοί" επιστρέφουν στην Αθήνα τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου και τα τελευταία κρίσιμα ζητήματα για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων (εξωδικαστικός συμβιβασμός και πτωχευτικός νόμος) μπαίνουν στην τελική ευθεία για την οριστική συμφωνία.
Συνδυαστικά, εξωδικαστικός συμβιβασμός και νέος πτωχευτικός νόμος θα "απελευθερώσουν" τις αναδιαρθρώσεις 400.000 δανείων μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, αποτελώντας τον κεντρικό άξονα του άθλου της δραστικής μείωσης των "κόκκινων" δανείων τον οποίο πρέπει να φέρουν εις πέρας οι τράπεζες μέχρι τα τέλη του 2019.
Εξωπραγματικές απαιτήσεις
Εκ προοιμίου, ωστόσο, η επιτυχία του στόχου μοιάζει καταδικασμένη, αφού τα χρονικά περιθώρια που δίνονται στις τράπεζες είναι εξωπραγματικά ασφυκτικά. Αυτό δεν προκύπτει από το χρονικό ορόσημο του 2019 στο οποίο τα "κόκκινα" δάνεια θα πρέπει να έχουν υποχωρήσει κατά 41 δισ. ευρώ (ή κατά 40%) από τα σημερινά 108,6 δισ. ευρώ. Προκύπτει από τη δυσπιστία των "θεσμών" έναντι της πρόθεσης κυβέρνησης και τραπεζών να κόψουν από τη ρίζα τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας των "κόκκινων" δανείων, κάτι που δεν έπραξαν στη διάρκεια των επτά ετών της κρίσης. Η δυσπιστία αυτή εκδηλώνεται με την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση και τις τράπεζες ο νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό να έχει ισχύ ενός έτους.
Η επικείμενη τελική διαπραγμάτευση αναμένεται να συγκεράσει, στην καλύτερη περίπτωση, τη διάρκεια ισχύος του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στο ενάμισι έτος, φέρνοντας στη μέση την απόσταση που χωρίζει τους δανειστές από το αίτημα της κυβέρνησης για διετή ισχύ του νόμου.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα διάστημα που καθιστά... σουρεαλιστική την αντιμετώπιση του προβλήματος των "κόκκινων" δανείων με εκκαθάριση στα προβληματικά επιχειρηματικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, τα οποία θα απαιτήσουν στην πράξη μια επταετία για να εξυγιανθούν. Αυτό είναι, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για να λυθεί ο "γόρδιος δεσμός" των μη εξυπηρετούμενων δανείων και κάθε άλλο... deadline βρίσκεται εκτός πραγματικότητας.
"Το διάστημα του ενός έτους για να βρεθεί λύση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των επιχειρήσεων, σημαίνει ότι σε καθημερινή βάση οι τράπεζες θα πρέπει να μελετούν και να κλείνουν 1.000 υποθέσεις! Στη διετία, ο όγκος των "κόκκινων” φακέλων που καλούνται να επιλύσουν μειώνεται στους 500 ημερησίως. Ακόμη και με το μεγαλύτερο περιθώριο ισχύος του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, είναι αδύνατον να περιμένει κανείς ότι μπορεί να υπάρξει το αποτέλεσμα που περιμένουν οι "θεσμοί”", αναφέρει στο "Κεφάλαιο" στέλεχος της διοίκησης συστημικής τράπεζας.
Έλλειψη προετοιμασίας
Κοντεύοντας στην εκπνοή του, το 2016 βρίσκει τις τράπεζες να έχουν σχεδόν καλύψει δύο από τις τρεις παραμέτρους που θα κρίνουν τη μείωση των "κόκκινων" δανείων. Καταρχάς έχουν ένα πλάνο στοχοθεσίας έναντι του επόπτη (δέσμευση για ποσοστά μείωσης των NPLs και NPEs) και έναντι των μετόχων τους, και μάλιστα σε έκταση που δεν έχει ξαναγίνει στην Ευρώπη. Επιπλέον, με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, θα υπάρχει έτοιμη για να ανοίξει η εργαλειοθήκη μείωσης των "κόκκινων" δανείων, παρέχοντας ευρεία γκάμα επιλογών στις τράπεζες.
Θα έλεγε κανείς ότι τα δύο αυτά δεδομένα θα ήταν αρκετά για να αντιμετωπιστεί δραστικά το πρόβλημα. Το ζήτημα είναι, όμως, ότι λείπει το βασικότερο: η εσωτερική προετοιμασία των τραπεζών ούτως ώστε να υπάρχει πλήρης αντιστοίχιση του στόχου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με το πώς η κάθε τράπεζα θα φτάσει στον στόχο αυτόν.
Η έλλειψη προετοιμασίας έχει να κάνει αφενός με την έλλειψη εισαγόμενης τεχνογνωσίας. Κανένας ξένος διαχειριστής δεν έχει φτάσει ακόμη τις διαδικασίες μέχρι το οριστικό στάδιο για τη λήψη άδειας διαχείρισης, ενώ μέχρι να βελτιωθεί ουσιαστικά το κλίμα στην ελληνική οικονομία, ουδείς προτίθεται να φέρει επενδυτικά κεφάλαια.
Αφετέρου, η έλλειψη προετοιμασίας οφείλεται στο ότι η κάθε τράπεζα θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει εσωτερικά το δυναμικό της για τον χειρισμό των "κόκκινων" δανείων. Πρόκειται για σημείο τεράστιας σπουδαιότητας για την αντιμετώπιση των "κόκκινων" δανείων, ήδη από την εκκίνηση του εγχειρήματος, δεδομένου ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αλλάξουν πλήρως τις δομές τους και να προχωρήσουν σε μεγάλες μετακινήσεις προσωπικού που θα ασχοληθεί με τα "κόκκινα" δάνεια.
Σήμερα το τραπεζικό σύστημα διαθέτει περίπου 5.500 υπαλλήλους (μόλις το 1/8 του συνολικού ανθρώπινου δυναμικού του) για τη συλλογή δανείων. Πλέον απαιτείται πολύ περισσότερος κόσμος και όχι μόνο για το λεγόμενο collection των δανείων, αλλά για την ενεργητική διαχείριση των δανείων. Συνεπώς, οι τράπεζες θα πρέπει να μετακινήσουν και να εκπαιδεύσουν προσωπικό για να φέρει εις πέρας τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Πρόκειται για ένα ακόμη κολοσσιαίο εγχείρημα που πρέπει να υλοποιήσουν οι τράπεζες –το βασικότερο, στην πράξη, για τις ρυθμίσεις δανείων στις οποίες καλούνται να προχωρήσουν– και το οποίο φαίνεται να μην έχει προσμετρηθεί καθόλου στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα των "θεσμών".
"Αγκάθι" οι οφειλές προς το Δημόσιο
Στο επίκεντρο της τελικής διαπραγμάτευσης για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, θα βρεθεί το ύψος του "κουρέματος" των χρεών επιχειρήσεων προς το Δημόσιο. Στην προηγούμενη συνάντηση κυβέρνησης-"θεσμών" η απόσταση που καλύφθηκε για την επίτευξη συμβιβασμού στο θέμα αυτό ήταν πολύ μικρή: οι δανειστές δέχτηκαν να μην κουρεύονται υπό προϋποθέσεις κάποιες οφειλές και η ελληνική πλευρά να κουρεύονται κάποιες υπό προϋποθέσεις. Το χάσμα απόψεων παραμένει ακόμη τεράστιο, αν και όλα συγκλίνουν στο ότι τελικώς και τα "κουρέματα" οφειλών προς το Δημόσιο θα διαμορφωθούν από 40% έως 60%, προσαρμοζόμενα στις διαγραφές δανείων στις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες του "Κ", σχεδιάζουν να προχωρήσουν οι τράπεζες.
ΠΗΓΗ
http://www.capital.gr/oikonomia/3169348/xilia-kokkina-daneia-tin-imera-prepei-na-ruthmizoun-oi-trapezes
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου