ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

ΠΝΙΓΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ !!!

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΤΟ 30% ΣΕ ΜΙΑ 5ΕΤΙΑ
Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα δάνεια προς πολύ μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες είναι 67,2%, στα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 59,9% ενώ χαμηλότερο ποσοστό παρατηρείται στα δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις που είναι στο 29,1% !!!


Σοκαριστικό είναι το ποσοστό της αξίας τους που βλέπουν οι ιδιοκτήτες των εμπορικών ακινήτων να χάνουν, την τελευταία 5ετία λόγω κυρίως των χαμηλών μισθωμάτων, ενώ υψηλό εξακολουθεί να παραμένει το ποσοστό των “κόκκινων” δανείων τους.

Το συγκλονιστικό ποσό των 4,5 δις ευρώ σε δάνεια του κλάδου των κατασκευών έχουν ρυθμίσει οι τράπεζες, εκ των οποίων ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό εμφανίζει εκ νέου πρόβλημα, ενώ τα κόκκινα δάνεια έχουν 8πλασιαστεί σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (5,7% το Μάρτιο του 2016) φθάνοντας το 45,1% (4,5 που ήταν το 2007). Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, την τελευταία 5ετία έχουν χάσει τουλάχιστον το 30% από την μείωση των μισθωμάτων με ταυτόχρονη μείωση της εμπορικής αξίας των ακινήτων, επίσης κατά 30%, ενώ ακόμα μεγαλύτερη είναι η μείωση στις τιμές των διαμερισμάτων καθώς στο διάστημα 2008 – 2016 έχουν υποχωρήσει κατά 41,4%.

Σύμφωνα με στοιχεία Ιουνίου 2016, τα οποία και παρουσίασε σήμερα ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θ. Μητράκος μιλώντας σε ημερίδα για το real estate, στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ελλάδα ανήλθε σε 45,1% (από 4,5% το 2007), περίπου οκταπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (5,7% το Μάρτιο του 2016). Ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα δάνεια προς πολύ μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες (67,2%), στα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (59,9%) και στα καταναλωτικά δάνεια (55,3%). Στα στεγαστικά δάνεια ανέρχεται στο 44,7% (κοντά στο μέσο όρο), ενώ χαμηλότερο ποσοστό παρατηρείται στα δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις (29,1%).
Όσον αφορά στους επιμέρους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων παρατηρείται στην εστίαση (79,5%), στην κλωστοϋφαντουργεία (75,9%), στον κλάδο ξυλείας, χάρτου και επίπλων (71,7%) αλλά και στη γεωργία (62,7%). Αντίθετα, πολύ μικρό ποσοστό παρατηρείται στον κλάδο ενέργειας και πετρελαιοειδών (4,5%) και σχετικά μικρό στις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (27,5%).

Πιο αναλυτικά, στον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων, με βάση τα στοιχεία που συλλέγει η Τράπεζα της Ελλάδος σωρευτικά από το 2010 έως το τέλος του 2015 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι ονομαστικές αξίες των γραφειακών χώρων και των καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας υποχώρησαν περίπου κατά 30%.

Όσον αφορά στις προσόδους από επαγγελματικά ακίνητα, τα μισθώματα γραφείων εμφάνισαν τάσεις σταθεροποίησης εντός του 2015, ενώ τα μισθώματα των καταστημάτων παρουσίασαν μείωση 6,3% για το σύνολο της χώρας. Σωρευτικά η μείωση των μισθωμάτων γραφείων και καταστημάτων από το 2010 ανέρχεται περίπου σε 30% και 35% αντίστοιχα.

Οι κλάδοι κατασκευών και διαχείρισης ακίνητης περιουσίας

Σύμφωνα με στοιχεία Ιουνίου 2016, από “ανοίγματα” (δηλαδή δάνεια, εγγυητικές επιστολές κ.λπ.) ύψους 23,5 δισεκ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί προς επιχειρήσεις των δύο προαναφερθέντων κλάδων, περισσότερα από τα μισά (12,9 δισεκ. ευρώ, 54,9%) καταγράφονται ως μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Τα 2/3 από αυτά αφορούν δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και καταγγελμένα δάνεια, ενώ το υπόλοιπο 1/3 αν και προς το παρόν εξυπηρετείται κανονικά κρίνεται ότι είναι αβέβαιης είσπραξης (δηλ. υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσει πρόβλημα στο μέλλον). Οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν ήδη συνομολογήσει ρυθμίσεις για δάνεια ύψους 4,5 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό εμφανίζει εκ νέου πρόβλημα.


πηγη: mononews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου