ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΕ ΥΨΗΛΕΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ !!!

ΕΥΝΟΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΑΦΟΥ ΤΑ ΕΠΙΔΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΘΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΤΟΥΝ ΣΤΑ FUNDS ΚΑΙ ΘΑ ΚΟΥΡΕΥΤΟΥΝ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
Κατ΄εντολή SSM, σε υψηλές διαγραφές δανείων αναμένεται να προχωρήσουν εντός της φετινής χρονιάς οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες, με στόχο να διατηρήσουν στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά του τέλους της περασμένης χρονιάς το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως προς τις συνολικές χορηγήσεις !!!














Όπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, οι υψηλές διαγραφές είναι αποτέλεσμα οδηγίας του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), στο πλαίσιο των στόχων που έχουν τεθεί για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs) κατά 41,9 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2019.

Για να υλοποιηθεί ο παραπάνω φιλόδοξος στόχος, οι τράπεζες θα πρέπει να μειώνουν, ετησίως, τα υφιστάμενα NPEs κατά 10,47 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα να αντιμετωπίζουν τις νέες επισφάλειες, που θα προκύψουν ως το τέλος του 2019. Μόνο για φέτος εκτιμάται ότι τα νέα NPEs θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ, ρυθμός που αναμένεται να επιβραδύνει προοδευτικά από το 2017.

Η φετινή αύξηση των νέων επισφαλειών θα καλυφθεί από τις αυξημένες διαγραφές, που εκτιμάται ότι θα φθάσουν στα 4 δισ. ευρώ για τις συστημικές τράπεζες. Ως το τέλος του 2019, το ύψος των διαγραφών θα ξεπεράσει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα 20 δισ. ευρώ, λόγω της ενεργητικής διαχείρισης (μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις δανείων, πωλήσεις χαρτοφυλακίων και εκποιήσεις εξασφαλίσεων).

Οι διαγραφές αφορούν κυρίως σε δάνεια με καθυστέρηση άνω των 720 ημερών, για τα οποία οι τράπεζες, είτε δεν έχουν εξασφαλίσεις, είτε η αξία τους έχει απομειωθεί σημαντικά. Τα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και για απαιτήσεις ως 20 χιλ. ευρώ αποτελούν την πλέον χαρακτηριστική κατηγορία των διαγραφών. Σημειώνεται ότι για τα δάνεια με τα παραπάνω χαρακτηριστικά οι τράπεζες έχουν πλέον προβλέψεις που αντιστοιχούν ως και στο 97,5% της ονομαστικής τους αξίας (Εθνική).

Όπως αποκάλυψε η πρόσφατη επισκόπηση του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος από την ΤτΕ, δύο στα τρία μη εξυπηρετούμενα δάνεια (σ.σ. δεν συμπεριλαμβάνονται όσα έχουν καταγγελθεί) εμφανίζουν καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους. Το 40% των παραπάνω περιπτώσεων έχουν στην κυριολεξία... ξεχάσει το δάνειό τους καθώς η καθυστέρηση εξυπηρέτησης ξεπερνά τις 720 ημέρες, με αυξητικές τάσεις.

Επίσης για το 90% και πλέον των δανείων, που έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες, δεν έχει γίνει, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, κάποιας μορφής οριστική διευθέτηση. Για να αντιμετωπισθεί η παραπάνω κατάσταση οι τράπεζες θα ελέγχονται, σε τριμηνιαία βάση, για τις επιδόσεις τους σε σύγκριση με τους στόχους που έχουν θέσει. Απώτερη στόχευση είναι να κινηθούν για όλα τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί νομικές ενέργειες που θα φθάνουν σε οριστική διευθέτηση ή στην εκποίηση των εξασφαλίσεων.

Στο α' εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης οι διαγραφές δανείων ξεπέρασαν το ποσό του 1,75 δισ. ευρώ και η τάση αναμένεται να ενταθεί στα δύο εναπομείναντα τρίμηνα του έτους, ως αποτέλεσμα της πίεσης που ασκεί ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός ( SSM) για τα δάνεια που είναι σε βαθιά καθυστέρηση (μεγαλύτερη των δύο ετών).

Εθνική και Πειραιώς έθεσαν ήδη από τις αρχές του έτους ως στόχο να διαγράψουν φέτος δάνεια ύψους τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Στο α' εξάμηνο η Πειραιώς κινείται εντός του στόχου έχοντας προχωρήσει σε διαγραφές 511 εκατ. ευρώ ενώ η Εθνική διέγραψε δάνεια ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ, αλλά θα καλύψει την υστέρηση έναντι του στόχου στα δύο εναπομείναντα τρίμηνα. Η Alpha Bank ΑΛΦΑ +1,24% διέγραψε δάνεια ύψους 490 εκατ. ευρώ στο α' εξάμηνο και η Eurobank περίπου 350 εκατ. ευρώ.




πηγη: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου