ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

ΤΑΧΩΣΕ Ο ΜΑΡΙΟ ΝΤΡΑΓΚΙ ΣΤΟΝ ΣΟΪΜΠΛΕ: ΔΕΝ ΥΠΑΚΟΥΜΕ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ !!!

ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΜΠΗΚΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΜΕ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥ EFSF
Σαφές μήνυμα προς τη Γερμανία από τον Μάριο Ντράγκι. Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί !!!




Σαφές μήνυμα προς τη γερμανική πλευρά για τις επικρίσεις που δέχεται η ΕΚΤ σχετικά με την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, έστειλε ο Μάριο Ντράγκι, διαμηνύοντας ότι η ΕΚΤ δρα ανεξάρτητα και υπακούει στους νόμους της Ευρωζώνης και όχι στους πολιτικούς, με στόχο τη σταθερότητα των τιμών για όλη την Ευρωζώνη. «Έχουμε μία συγκεκριμένη εντολή να εκπληρώσουμε, δεν έχουμε εντολή να ικανοποιήσουμε τη Γερμανία», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συνεχιστεί για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί και απαιτηθεί από τις οικονομικές συνθήκες. Το επιχείρημα που προβάλλουν οι πολέμιοι του QE είναι πως το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο να ενισχύσει τον πληθωρισμό και να μετριάσει την «οικονομική δυσπραγία», καθώς η κρίση χρέους στην Ευρώπη υποχωρεί. Όπως λένε όμως, η ακολουθούμενη πολιτική πλήττει τους Γερμανούς αποταμιευτές και τους ιδιώτες επενδυτές, που τείνουν να προτιμούν χαμηλού ρίσκου επενδύσεις.

Παρά τον γερμανικό «βραχνά» ο πρόεδρος της ΕΚΤ επιμένει στην πολιτική νομισματικής χαλάρωσης και σε κάθε ομιλία του δεν παραλείπει να δεσμευτεί για επιπλέον μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, εάν αυτό απαιτηθεί για την οικονομική ανάκαμψη. Κάθε φορά που ο Μάριο Ντράγκι εκφράζει «μη ορθολογικά οικονομικές απόψεις» (πάντα κατά τους Γερμανούς) καταφθάνει η επίθεση από τον έτερο ισχυρό άνδρα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, τον επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν. Ταυτόχρονα, ο κ. Βάιντμαν δεν παραλείπει, σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση της ΕΚΤ, να είναι το μοναδικό μέλος του διοικητικού της συμβουλίου που διαφωνεί με τις αποφάσεις της τράπεζας, ιδιαίτερα όταν αυτές αφορούν σε αγορές ομολόγων ή επιτόκια-πέναλτι για τις τράπεζες που επιμένουν να «παρκάρουν» τα κεφάλαιά τους στο θησαυροφυλάκιο της ΕΚΤ και όχι να τα διοχετεύουν –όπως υποτίθεται ότι είναι ο «θεσμικός τους ρόλος»– στην πραγματική οικονομία.

Ο Μάριο Ντράγκι παράλληλα, επεσήμανε ότι οι συνθήκες στην οικονομία της Ευρωζώνης έχουν παρουσιάσει μικρή βελτίωση, τονίζοντας ωστόσο ότι οι κυβερνήσεις, αλλά και η Ευρώπη, θα πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί για τη στήριξη της οικονομίας. Ο κ. Ντράγκι έστειλε σαφές μήνυμα στις κυβέρνησης για την ανάληψη δράσεων, καθώς όπως τόνισε οι ισχνές επιδόσεις στο μεταρρυθμιστικό μέτωπο των κυβερνήσεων έχει επηρεάσει την ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για τη στήριξη της οικονομίας.

Θετικός ο αντίκτυπος της νομισματικής πολιτικής

Αναφερόμενος στην πολιτική των χαμηλών επιτοκίων που ακολουθεί η ΕΚΤ, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι τα αρνητικά επιτόκια έχουν ευνοήσει το δανεισμό των τραπεζών στον επιχειρηματικό κλάδο. «Η ζήτηση επιχειρηματικών δανείων έχει αυξηθεί, εξαιτίας της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Συνολικά τα που έχει λάβει η ΕΚΤ από το 2014 έχουν συμβάλει στη βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών.» Όσον αφορά στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος χρηματοδότησης των τραπεζών μέσω των χαμηλότοκων δανείων (TLTROs) ανέφερε ότι τα πρώτα στοιχεία από τις πράξεις θα γίνουν γνωστά τον Ιούνιο.

Καμπανάκι κινδύνου για τον πληθωρισμό

Ο τραπεζίτης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι ο πληθωρισμός μπορεί να γίνει ξανά αρνητικός, καθώς οι αβεβαιότητες παραμένουν και ότι τα ρίσκα είναι «καθοδικά» για την ανάπτυξη. «Η Ευρωζώνη επηρεάζεται αρνητικά και από τις επιδόσεις των αναδυόμενων οικονομιών και δεν αποκλείεται να δούμε το δείκτη τιμών καταναλωτή σε αρνητικά εδάφη τους επόμενους μήνες.»

Παρ' όλα αυτά δήλωσε αισιόδοξος ότι οι τιμές καταναλωτή θα ανακάμψουν στο τέλος του 2016 και το 2017, καθώς στόχος της πολιτικής της ΕΚΤ είναι να επιταχύνει την αύξηση του πληθωρισμού στο στόχο του 2%.

Οι αποφάσεις για τα επιτόκια

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Στην ανακοίνωση της η ΕΚΤ, επισημαίνει ότι: στα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, αρχίσαμε να αυξάνουμε το ύψος των μηνιαίων αγορών που διενεργούμε στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων σε 80 δισεκ. ευρώ. Πλέον επικεντρωνόμαστε στην εφαρμογή των πρόσθετων μη συμβατικών μέτρων που αποφασίστηκαν στις 10 Μαρτίου 2016.


ΠΗΓΗ
http://www.sofokleousin.gr/archives/294556.html#.VxjoGYWv3h8.facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου