ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ: ΕΝΑ ΚΤΙΡΙΟ, ΟΛΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ !!!

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΕΤΕ & ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟ 1947, ΜΑΞΙΜΟΥ
Η ιστορία του κτιρίου που βρίσκεται στην οδό Ηρώδου Αττικού αρ. 19, είναι συνοπτικά η πολιτική ιστορία της Ελλάδος, η οποία διαρκώς επαναλαμβάνεται !!!



Το Μέγαρο Μαξίμου οικοδομήθηκε το 1924 και ανήκε στον Τραπεζίτη Δημήτριο Μάξιμο (1873-1955), οικονομολόγο.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής, χρησιμοποιήθηκε από τις γερμανικές αρχές ως οικία του Γερμανού ναυάρχου των δυνάμεων του Αιγαίου.

Μετά την απελευθέρωση έμεινε για ένα διάστημα ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα.

Ο Μάξιμος, Διοικητής της Εθνικής Τραπέζης (1920-1922) και γερουσιαστής (1933-1935) διετέλεσε εξωκοινοβουλευτικός πρωθυπουργός της Ελλάδας σε πολυκομματική κυβέρνηση συνασπισμού από τον Ιανουάριο του 1947 ως τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

Το 1952 το ελληνικό Δημόσιο αγόρασε το μέγαρο από τον Μάξιμο στην τιμή των 5,5 δις δραχμών.
Από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 μέχρι το 1982, το Μέγαρο χρησιμοποιήθηκε κάποιες φορές (όχι όμως σε σταθερή βάση) ως ξενώνας για πρωθυπουργούς και προέδρους άλλων χωρών που επισκέπτονταν την Αθήνα, όπως ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Τίτο το 1955 και η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ το 1980.

Την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών, στο Μέγαρο έμενε ο αντιβασιλέας (είχε οριστεί σε αυτή τη θέση από τον Παπαδόπουλο μετά το αποτυχημένο αντιπραξικόπημα του βασιλιά Κωνσταντίνου) Γεώργιος Ζωιτακης με την σύζυγό του Παγώνα. Η χωριατοπούλα Παγώνα Ζωιτάκη δυσανασχετούσε με την τόσο κεντρική τοποθεσία του Μεγάρου, ενώ χαρακτηριστική έμεινε η φράση της «Τι τα θέλαμε τα μέγαρα; Δεν επιτρέπεται ούτε κοτέτσι να φτιάξεις».

Το 1982 παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Προεδρίας της Κυβερνήσεως, κατόπιν απόφασης Κουτσόγιωργα, με σκοπό την στέγαση του γραφείου του εκάστοτε πρωθυπουργού, όπερ και εγένετο περιστασιακά μέχρι το 1990, μόνιμα δε έκτοτε.

Και ενώ όλοι γνωρίζουμε ποιοι κατοικοέδρευσαν από το 1990 έως και σήμερα, μένει να γνωρίσουμε το ποιος ήταν ο Ηρώδης ο Αττικός, το όνομα του οποίου φέρει η οδός όπου βρίσκεται το Πρωθυπουργικό πλέον Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Ηρώδης ο Αττικός, ήταν πλούσιος ρήτορας και σοφιστής (101-178 μ.Χ.), στον οποίον η μισή Αθήνα χρώσταγε χρήματα. Προκειμένου δε να απαλλαγούν από τον δανειστή τους, τον τρέλαναν στις μηνύσεις.

Το μόνο που τον γλίτωσε ήταν οι καλές του σχέσεις με τη Ρώμη, και φυσικά, τα χρήματά του…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου