ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΩΡΑ ΖΗΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΝ !!!

Γράφει ο Γιάννης Κυριακόπουλος

ΚΙ ΑΝ ΡΕ ΚΑΛΟΠΑΙΔΑ ....... ΥΠΑΙΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ;;;
Εξηγούμαι: Δεκάδες υποθέσεις εταιρειών στο γραφείο μας που με φορτικότητα τους ζήτησαν γιά να τους χορηγήσουν επιχειρηματικό δάνειο, ενεχύραση ΔΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ομολόγων -υβριδικών, συνθέτων κλπ, τα οποία τα ανακάλεσαν στο 0-30% !!! 



Και τους τα πούλησαν ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ τους ότι αυτά ήταν ήδη σκουπίδια !!! 
Ποιά προσυμβατική ενημέρωση, ποιά MIFID, όλα αέρα πατέρα !!! 
Και τώρα ;;; Τους ζητούν τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους !!! 
Ξέρετε τι λέει γνωστός εισηγμένος επιχειρηματίας γι'αυτό ;;; "ΧΑΡΜΠΑΝΑ - ΧΑΡΜΠΑΝΑ", που πάει να πεί στα Αιγυπτιακά "Στάχτη και μπούλμπερη"!!!

Τα κλειδιά χρεωμένων εταιρειών ζητούν οι τράπεζες !!!

Τη δυνατότητα να παίρνουν τον έλεγχο επιχειρήσεων που βρίσκονται προ του σταδίου της εκκαθάρισης ζητούν οι τραπεζίτες. Στόχος να επιβάλουν αλλαγές διοικήσεων και αυξήσεις κεφαλαίου, ώστε να αποτραπεί το οριστικό κλείσιμο. Η πίεση σε επιχειρηματίες που «έχουν» αλλά «δεν βάζουν».

Δραστικό ρόλο και λόγο στις επιχειρήσεις των οποίων τα δάνεια έχουν ήδη καταγγελθεί, ζητούν οι τραπεζίτες και έχουν ήδη καταθέσει την πρότασή τους για αλλαγή στον νόμο για τα κόκκινα δάνεια, όσον αφορά στο ειδικό καθεστώς εκκαθάρισης των προβληματικών επιχειρήσεων.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι οι διοικήσεις των τραπεζών ζητούν το πλαίσιο να γίνει πιο αποτελεσματικό, με στόχο ναελαχιστοποιηθούν οι εκκαθαρίσεις εταιρειών που επί της ουσίας δεν οδηγούν στην επαναλειτουργία αλλά στον μαρασμό, στο κλείσιμο και στην απώλεια θέσεων εργασίας.

Προτείνουν, λοιπόν, πριν την εκκαθάριση και εφόσον το δάνειο της επιχείρησης έχει καταγγελθεί, ο νόμος να δώσει στους πιστωτές (κυρίως τράπεζες) που έχουν απαιτήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στο 40% των συνολικών υποχρεώσεων του οφειλέτη, δικαίωμα ψήφου στις μετοχές που κατέχουν έμμεσα μέσω του δανεισμού (σ.σ. σήμερα δικαίωμα ψήφου έχουν οι βασικού μέτοχοι).

Έτσι, θα έχουν τη δυνατότητα να συγκαλέσουν γενική συνέλευση των μετόχων της υπερχρεωμένης εταιρείας με σκοπό:

* Πρώτον, την αλλαγή της διοίκησης της επιχείρησης και

* Δεύτερον, την εκκίνηση των διαδικασιών με στόχο την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την εισροή φρέσκου χρήματος στην επιχείρηση.

Γνώστες της πρότασης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι το υπουργείο Οικονομίας, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Μάλιστα, ενήμερη είναι και η αρμόδια για τα θέματα της βιομηχανίας υφυπουργός Οικονομίας Θ. Τζάκρη.
Σωσίβιο για την οικονομία

Το δικαίωμα της δραστικής παρέμβασης ένα βήμα πριν την εκκαθάριση θεωρείται από τις διοικήσεις των τραπεζών ζωτικής σημασίας, καθώς πολλές επιχειρήσεις μεγάλου και μεσαίου μεγέθους θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν τη συνέχεια της λειτουργίας τους.

Οι εκκαθαρίσεις, αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας στο Euro2day.gr, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο τελικό κλείσιμο της επιχείρησης και σήμερα δεν είναι αυτός ο στόχος. «Εξάλλου υπάρχουν κεφάλαια ξένων private equities που επιδιώκουν την είσοδό τους σε ελληνικές εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε κλάδους με προοπτική. Γιατί, λοιπόν, να οδηγούμαστε στην εκκαθάριση, στην περίπτωση που οι βασικοί μέτοχοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη;», προσθέτει και καταλήγει: «Πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις στις κατασκευές, στο μέσα μαζικής ενημέρωσης, στα τρόφιμα και στον τουρισμό. Η πρόταση των τραπεζών για αλλαγή του νόμου θα συμβάλει στην επιβίωσή τους, με αλλαγή βέβαια διοίκησης και μετόχων»...
Δεν κάθονται στο τραπέζι

Η δυνατότητα των πιστωτών/τραπεζών να αποκτούν δικαίωμα ψήφου των μετοχών που εμμέσως κατέχουν αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να λειτουργήσει εκβιαστικά για ορισμένους επιχειρηματίες-βασικούς μετόχους, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους ενώ οι ίδιοι απολαμβάνουν οφέλη. «Υπάρχει μία μερίδα επιχειρηματιών που αρνείται το οποιοδήποτε σχέδιο αναδιάρθρωσης και επιβίωσης της επιχείρησής τους. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», αναφέρει ο συνομιλητής μας.

Την ίδια στιγμή, τονίζει ότι υπάρχουν και επιχειρηματίες που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και η επιχειρηματική τους δραστηριότητα βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο.

«Και στις δύο περιπτώσεις, αρκετές επιχειρήσεις μπορούν να σωθούν, να αλλάξουν χέρια, χωρίς να καταλήξουν στην εκκαθάριση, επειδή τα δάνεια έχουν καταγγελθεί και ο νόμος προβλέπει τον μονόδρομο της εκκαθάρισης», αναφέρει.


ΠΗΓΗ
http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1401337/ta-kleidia-hreomenon-etaireion-zhtoyn-oi-trapezes.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου