Γράφει ο Κυριάκος Τόμπρας
Με μόλις 5,5 Δις που επένδυσαν κατά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση οι ξένοι, για να πάρουν στα χέρια τους τις ελληνικές τράπεζες, δηλαδή όλες μαζί τις καταθέσεις και τα δάνεια, ενήμερα και κόκκινα, απέκτησαν τον έλεγχο της διαχείρισης 107 Δις κόκκινων δανείων.
Έτσι, και 10% να βγάλουν από αυτή τη δουλειά, θα βάλουν στην τσέπη τους 10 τουλάχιστον Δις, δηλαδή θα εξασφαλίσουν απόδοση 100% στα 5,5 Δις που επένδυσαν !!!
Non bad..... που λένε και οι Άγγλοι !!!
Τόσο μάλιστα non bad, που τους φτάνει να κάνουν μόνον αυτό, ενώ μετά, μόλις οι τράπεζες χρειαστούν την επόμενη ανακεφαλαιοποίηση, αφού θάχουν γράψει ζημίες τουλάχιστον 60 Δις από τη διαχείριση και την πώληση των κόκκινων δανείων και, έτσι, θάρθει η ώρα για το μεγάλο κανόνι του bail in, θα μας τις ξεφορτώσουν και πάλι και μετά θα αναχωρήσουν για άλλους εξωτικούς επενδυτικούς προορισμούς, διαμαρτυρόμενοι μάλιστα για την κακή τύχη της επένδυσης που έκαναν στην Ελλάδα.
Παλιά και δοκιμασμένη συνταγή να φωνάζει μονίμως ο κλέφτης !!!
Διαβάζουμε σήμερα στο ΚΕΡΔΟΣ :
Ανοίγει μια δευτερογενής αγορά όπου οι ξένες εταιρείες θα μπορούν να μπουν και να αγοράσουν αυτά τα δάνεια σε τιμές εξαιρετικά χαμηλές. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν γίνει αγορές δανείων με 10 και 15 λεπτά το ευρώ, δηλαδή στο 10%-15% της αξίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Με άνοιγμα της αγοράς των «κόκκινων» δανείων, δηλαδή διαχείριση και πώλησή τους και από μη τραπεζικά ιδρύματα, κατ’ αρχάς για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και για τα στεγαστικά που δεν αφορούν στην κύρια κατοικία, έκλεισε χθες το βράδυ η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές.
Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, κεντρικά στοιχεία του οποίου θα είναι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι αλλαγές στο ενιαίο μισθολόγιο, προκειμένου έως την Τρίτη να έχει ψηφισθεί. Στόχος της κυβέρνησης είναι έως την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου να έχει εκταμιευθεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές προβλέπει ότι άμεσα, με το πολυνομοσχέδιο, θα καθορισθεί το κανονιστικό πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας των μη τραπεζικών ιδρυμάτων που θα μπορούν να διαχειρίζονται και να εξαγοράζουν δάνεια. Το νέο πλαίσιο αναμένεται να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2016 και σε πρώτη φάση θα προβλέπει τη δυνατότητα όχι μόνο διαχείρισης, αλλά και εξαγοράς των δανείων που έχουν χορηγηθεί προς μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και των στεγαστικών δανείων που δεν αφορούν την πρώτη κατοικία. Πρόκειται για ένα πακέτο 56 δισ. ευρώ συνολικά, εκ των οποίων τα 40 δισ. ευρώ είναι τα μεγάλα επιχειρηματικά και τα 16 δισ. ευρώ τα στεγαστικά που δεν αφορούν σε κύρια κατοικία.
Εως τις 15 Φεβρουαρίου 2016 θα εξαιρούνται από την πώληση τα στεγαστικά κύριας κατοικίας (12 δισ. ευρώ), τα επιχειρηματικά δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες (20 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 δισ. ευρώ αφορούν δάνεια άνω του ενός εκατ. ευρώ) και τα καταναλωτικά (10 δισ. ευρώ). Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει κι ένα ακόμη πακέτο «κόκκινων» δανείων συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ που έχει αναλάβει η Τράπεζα της Ελλάδος και προέρχονται από τις «κακές» τράπεζες μετά τις αναδιαρθρώσεις.
Από τις 15 Φεβρουαρίου 2016 θα ισχύσει το κανονιστικό πλαίσιο που θα ψηφισθεί τώρα και για τις κατηγορίες δανείων που σε πρώτη φάση θα εξαιρεθούν. Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει νέο γύρο διαβουλεύσεων με τους δανειστές, προκειμένου μέχρι τότε να ρυθμιστούν λεπτομερώς τα ζητήματα για τις «ευαίσθητες» αυτές κατηγορίες δανείων, για τις οποίες ως γνωστόν η Αθήνα επιθυμεί μόνο τη διαχείριση και όχι την πώληση.
Μεγάλες δουλειές
Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων εταιρειών με τζίρο άνω των 5 εκατ. ευρώ αλλά και των στεγαστικών που αφορούν στην δεύτερη, εξοχική κατοικία.
Ετσι, ανοίγει μια δευτερογενής αγορά όπου οι ξένες εταιρείες θα μπορούν να μπουν και να αγοράσουν αυτά τα δάνεια σε τιμές εξαιρετικά χαμηλές. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν γίνει αγορές δανείων με 10 και 15 λεπτά το ευρώ, δηλαδή στο 10%-15% της αξίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Προκρίνεται το μοντέλο της συνδιαχείρισης με τη σύσταση θυγατρικών μεταξύ των τραπεζών και των ξένων εταιρειών. Θα πρόκειται για εταιρείες - οχήματα ειδικού σκοπού (SPV’S) που θα συστήνονται από τις τράπεζες που έχουν τα προβληματικά δάνεια και από τα ξένα distressed funds, τα οποία έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον για να μπουν στη νέα αγορά που δημιουργείται.
Η λύση των κοινών εταιρειών προκρίνεται ώστε να αποσοβηθεί η ανεξέλεγκτη δράση των λεγόμενων «κορακιών» των αγορών, καθώς θα εποπτεύονται όλες οι διαδικασίες από την Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ ενεργή θα είναι η συμμετοχή και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν κάθε λόγο να εκκαθαρίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Παράλληλα, με την από κοινού διαχείριση των δανείων με την τράπεζα μοιράζεται και ο κίνδυνος που, έτσι κι αλλιώς, υπάρχει λόγω της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας. Οι ξένοι επιδιώκουν τα joint ventures ώστε να μειώσουν το ρίσκο ενός Grexit που έτσι κι αλλιώς υπάρχει για τη χώρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου