ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

ΒΟΜΒΑ ΣτΕ: ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ & SIEMENS !!! ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ !!!

ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ 7 ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, 300 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ & 4 ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ, ΤΟ ΠΕΤΥΧΕ ΕΝΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΟΠΛΑ ΤΗ ΓΝΩΣΗ, ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ
Μετά την απόφαση του ΣτΕ, προκύπτει μείζον θέμα με τη στάση που κράτησε δικηγόρος – πάρεδρος του ΝΣΚ και εκπρόσωπος του τότε Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, κος Αναστάσιος Μπάνος, κατά τη συζήτηση της 24/03/2015 στο ΣτΕ, όπου ταυτίστηκε με τις θέσεις των συνηγόρων της SIEMENS (Γραφείο Μπερνίτσα & Συνεργάτες), δηλώνοντας μάλιστα ότι είχε ενημερώσει σχετικά τον Γιάνη Βαρουφάκη !!!



ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ παραπέμπεται η κρίση της συνταγματικότητας των διατάξεων του νόμου που αφορά στο περιεχόμενο της συμφωνίας Ελληνικού Δημοσίου και SIEMENS !!!

Σύμφωνα με το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι», ο συμβιβασμός είναι αντίθετος σε διατάξεις του Συντάγματος !!!


ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 
ΝΙΚΗΣΑΜΕ THN YΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕ ΤΗ SIEMENS! ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ !!!
H συγκίνηση που αισθανόμαστε είναι ασύλληπτη!
Η μάχη μας γιά τα δίκαια των Ελλήνων Πολιτών κατά του απαράδεκτου και ανήθικου εξωδικαστικού συμβιβασμού του Ελληνικού Δημοσίου με την SIEMENS, ήδη εκρίθη θετικά από το ΣτΕ που το παραπέμπει στην Ολομέλεια!!
Το Δ΄ Τμήμα έκανε δεκτό ότι έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη και να αμφισβητήσουν την συνταγματικότητα και την νομιμότητα της «συμφωνίας συμβιβασμού», οι φορολογούμενοι και το μη κερδοσκοπικό Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι». Στην δικαστική απόφαση σημειώνεται ότι η Siemens από τις δεσμεύσεις που αποδέχθηκε με την υπογραφή της «συμφωνίας συμβιβασμού», δεν έχει ακόμη υλοποίηση τους όρους που αφορούν τις επενδύσεις της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα και την παροχή 90 εκατ. ευρώ για «υποστήριξη φορέων και δραστηριοτήτων της Ελληνικής Δημοκρατίας». Εξάλλου, το ΣτΕ έκρινε ότι είναι το αρμόδιο δικαστήριο να εξετάσει τη νομιμότητα της επίμαχης συμφωνίας και όχι τα Πολιτικά δικαστήρια. Όπως είναι γνωστό με το νόμο 4072/2012 προβλέφθηκε η «συμφωνία συμβιβασμού» και στην συνέχεια εκδόθηκε απόφαση του υπουργού Οικονομικών (27.8.2102) με το περιεχόμενο της σύμβασης.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κρίνει τελικά την συνταγματικότητα και τη νομιμότητα της «συμφωνίας συμβιβασμού» που ολοκληρώθηκε το 2012 μεταξύ του Ελληνικού δημοσίου και της Siemens (και των θυγατρικών της εταιρειών της) μετά το θόρυβο των σκανδάλων με τις μίζες, κ.λπ.

Το Δ' Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με πρόεδρο την Ειρήνη Σάρπ και εισηγητή τον πάρεδρο Νίκο Μαρκόπουλο, εν όψει της μείζονος σπουδαιότητας των ζητημάτων που ανακύπτουν από τη «συμφωνία συμβιβασμού», παρέπεμψε το επίμαχο ζήτημα στην Ολομέλεια για οριστική κρίση.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ καλείται να κρίνει την συνταγματικότητα ή μη των διατάξεων του νόμου 4072/2012 που αφορά το περιεχόμενο της «συμφωνία συμβιβασμού» μεταξύ του Ελληνικού δημοσίου και της Siemens.

Το Δ' Τμήμα του ΣτΕ όρισε εισηγητή της υπόθεσης ενώπιον της Ολομέλειας τον σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνο Κουσούλη.

Θετικό πάντως είναι ότι οι δικαστές του Δ’ Τμήματος με την υπ' αριθμ. 3930/2015 απόφασή τους, έκαναν δεκτό ότι έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη και να αμφισβητήσουν την συνταγματικότητα και την νομιμότητα της «συμφωνίας συμβιβασμού», τόσο οι φορολογούμενοι όσο και το μη κερδοσκοπικό Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι».

Ακόμη, οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι η Siemens από τις δεσμεύσεις που αποδέχθηκε με την υπογραφή της «συμφωνίας συμβιβασμού», δεν έχει ακόμη υλοποιήσει τους όρους που αφορούν τις επενδύσεις της Γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα και την παροχή 90 εκ. ευρώ για «υποστήριξη φορέων και δραστηριοτήτων της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Επίσης, το Δ' Τμήμα επισημαίνει ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Στουρνάρας, μετά την ψήφιση από την Βουλή του νόμου 4072/2012, δεν μπορούσε («δεν διέθετε ευχέρεια») να μην υπογράψει την επίμαχη «συμφωνία συμβιβασμού», αλλά ούτε είχε την δυνατότητα να τροποποιήσει τους όρους της «μονομερώς ή συμβατικώς».

Παράλληλα, το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι εκείνο είναι το αρμόδιο δικαστήριο να εξετάσει τη νομιμότητα της επίμαχης συμφωνίας και όχι τα Πολιτικά δικαστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι με το άρθρο 324 του νόμου 4072/2012 (11.4.2012) προβλέφθηκε η «συμφωνία συμβιβασμού» και στην συνέχεια εκδόθηκε απόφαση του υπουργού Οικονομικών (27.8.2102) με το περιεχόμενο της σύμβασης στην Αγγλική και Ελληνική γλώσσα.

Από την πλευρά του Ελληνικού δημοσίου την «συμφωνία συμβιβασμού» υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Στουρνάρας, εκ μέρους της Ελληνικής Siemens Α.Ε. ο διευθύνων σύμβουλος Πάνος Ξύνης και ο γενικός νομικός σύμβουλος Robert Sikellis και από την Siemens AG οι γενικοί νομικοί σύμβουλοι Peter Solmssen και Dr Sebastian Brachert.

Σύμφωνα με την «συμφωνία συμβιβασμού» επιλύθηκαν συνολικά όλες οι διαφορές και οι εκκρεμότητες από κάθε είδους αξιώσεις, κ.λπ. που συνδέονται με την δραστηριότητα διαφθοράς, πληρωμές ή υποσχέσεις πληρωμών προς τρίτους ή άλλες παράνομες δραστηριότητες από την πλευρά της Siemens, συμπεριλαμβανομένων των υποθέσεων που διερευνήθηκαν από τις αρχές της Ελλάδος, της Γερμανίας, των ΗΠΑ, κ.λπ.

Η «συμφωνία συμβιβασμού» μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ομίλου των εταιρειών της Siemens, έχει αντικείμενο «την αποκατάσταση της τυχόν βλάβης που υπέστη το ελληνικό δημόσιο και την διευθέτηση των διοικητικών προστίμων σε σχέση με τις κάθε είδους υποθέσεις που σχετίζονται με δραστηριότητες διαφθοράς, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, πληρωμές, παράνομες δραστηριότητες από την πλευρά της Siemens».

Εκτός από την μητρική Siemens καλύπτονται όλες θυγατρικές εταιρείες του ομίλου της, οι άμεσα ή έμμεσα ελεγχόμενες θυγατρικές εταιρείας και κοινοπραξίες, τα στελέχη της επίμαχης γερμανικής εταιρείας, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και οι υπάλληλοί της.

Στο πλαίσιο αυτό, η Siemens ανέλαβε την υποχρέωση να παρέχει στο Ελληνικό δημόσιο άμεσα 80 εκ. ευρώ, σε βάθος χρόνου να παρέχει ακόμη 90 εκ. ευρώ, επένδυση 100 εκ. ευρώ, να χρηματοδοτήσει πανεπιστημιακά προγράμματα εκπαίδευσης που στοχεύουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, πρόγραμμα υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές, κ.λπ.

Το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι» με την προσφυγή τους στο ΣτΕ υποστηρίζουν ότι η «συμφωνία συμβιβασμού» είναι αντίθετη σε διατάξεις του Συντάγματος.

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι είναι αντίθετη στο Δημόσιο και εθνικό συμφέρον, καθώς από την παράνομη δραστηριότητα της Siemens στην Ελλάδα (μίζες, κ.λπ.) προκλήθηκε ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο ύψους άνω των 2 δις ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να περιλαμβάνεται η αποθετική ζημία και η ηθική βλάβη.

Έτσι, η επίμαχη συμφωνία απάλλαξε παντελώς την γερμανικών συμφερόντων εταιρεία από την υποχρέωση καταβολής του ποσού αυτού, ενώ το Δημόσιο παραιτήθηκε των αξιώσεων του και συμβιβάστηκε με την καταβολή μόνο των επίμαχων ποσών (80 και 90 εκ. ευρώ) και άλλων όρων.

Η απαλλαγή αυτή της Siemens έγινε από την Ελλάδα, χωρίς να υπάρχει κάποιο δημόσιο συμφέρον, υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες στο ΣτΕ και προσθέτουν ότι η «συμφωνία συμβιβασμού» είναι απόλυτα άκυρη, ως αισχροκερδής και καταπλεονεκτική σε βάρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, το Σωματείο επισημαίνει ότι «η απαλλαγή της εταιρείας Siemens από την οποιαδήποτε αστική και διοικητική ευθύνη, ακόμη και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και για παράβαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, δεν συνάδει με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά και την συνταγματική αρχή ότι το κράτος αποτελεί εγγυητή της νομιμότητας και του δικαίου».

Τέλος, υποστηρίζουν ότι η εν λόγω συμφωνία είναι σε εμφανέστατη δυσαρμονία με το πόρισμα της Βουλής, στο οποίο γίνεται λόγος για άσκηση αγωγών σε βάρος της Siemens και για επιβολή διοικητικών κυρώσεων, ενώ υπάρχει αντιστοιχία του πορίσματος με τη συμφωνία συμβιβασμού, προκαλώντας έτσι διατάραξη στις σχέσεις εμπιστοσύνης κράτους-πολίτη.

Προκλητικά, χέρι-χέρι, με κοινά επιχειρήματα, αμοιβαίους χαριεντισμούς και φιλοφρονήσεις,  οι δικηγόροι της SIEMENS και του ΥΠΟΙΚ στο Συμβούλιο της Επικρατείας !!!

Μείζον θέμα προκύπτει από τη στάση που κράτησε δικηγόρος – πάρεδρος του ΝΣΚ και εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Αναστάσιος Μπάνος στην συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας !!!

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρέμειναν στην αίθουσα και παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση οι δικηγόροι της Τράπεζας της Ελλάδος, αφού το θέμα αφορά και τον Γιάννη Στουρνάρα που υπέγραψε την επαίσχυντη αυτή συμφωνία !!!

Ο κος Μπάνος είναι γνωστός από τη νομική γνωμοδότησή του υπέρ του κλεισίματος της ΕΡΤ, την οποία είχε αποστείλει στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα αλλά και από την εμπλοκή του στη νομική στοιχειοθέτηση μνημονιακών μέτρων όπως το χαράτσι !!!

Ο ίδιος είχε γνωμοδοτήσει πως η λίστα Λαγκάρντ είναι κλοπιμαίο που δεν μπορεί να οδηγήσει ευθέως σε βεβαίωση φόρων υποστηρίζοντας παράλληλα πως μπορούσε να αποτελέσει μόνο αφορμή για φορολογικό έλεγχο !!!

Στο πλευρό της Siemens τάχθηκε το ελληνικό Δημόσιο στη χθεσινή εκδίκαση στο ΣτΕ της αίτησης ακύρωσης της συμφωνίας συμβιβασμού με τη Siemens που είχε καταθέσει από το 2012 το σωματείο "Έλληνες Φορολογούμενοι".

Με καθυστέρηση δύο ετών πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24/03/2015 η εκδίκαση της υπόθεσης και το Ελληνικό Δημόσιο, μετά από τέσσερις αναβολές, τελικά παρέστη στη δίκη, υποστηρίζοντας με τις προτάσεις του τη συμφωνία συμβιβασμού του 2012 με τη Siemens, με την οποία εξάλλου εμφανίστηκε με κοινές προτάσεις μπροστά στο ακροατήριο.


Ειδικότερα, οι προτάσεις του Δημοσίου υποστήριξαν όπως και οι προτάσεις της Siemens, ότι το ΣτΕ δεν έχει δικαιοδοσία σε συμβάσεις όπως αυτή, ότι οι αιτούντες δεν θεμελιώνουν άμεσο έννομο συμφέρον και ότι το ποσό των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ που καταγράφεται ως ζημιά σύμφωνα με το πόρισμα της Βουλής είναι απλή αναφορά και όχι αποδεδειγμένη εκτίμηση.

Επίσης το Δημόσιο περιέγραψε την πρόοδο στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της συμφωνίας από την πλευρά της Siemens αναφέροντας ότι με την ολοκλήρωση του 4ου χρόνου της συμφωνίας θα έχει αξιοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που προέβλεπε αυτή. Στις ενέργειες αυτές περιλαμβάνεται η διαγραφή εισπρακτικών απαιτήσεων 80 εκατ. ευρώ, η παροχή 90 εκατ. ευρώ σε πέντε έτη για υποστήριξη φορέων και δραστηριοτήτων του δημοσίου και η υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων και υποτροφιών.

Από την άλλη πλευρά η ΜΚΟ «Έλληνες Φορολογούμενοι», ζήτησαν την ακύρωση της συμφωνίας υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου και την αξιοπρέπεια της ελληνικής κοινωνίας, ενάντια στην γερμανική εταιρεία και ενάντια στη διαφθορά.

Όπως σημειώνουν, στην αίτηση ακύρωσης, «η διεκδίκηση και είσπραξη από το Ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον δύο δισεκατομμυρίων ευρώ από τη SIEMENS επιβάλλεται από αποχρώντα λόγο όχι απλώς δημοσίου αλλά εθνικού συμφέροντος. Όπως έχει κρίνει και η πρόσφατη νομολογία του Δικαστηρίου Σας (ΣτΕ 1620/2011, Ολ 668/2012, Ολ 1972/2012): «Τέτοιο λόγο (δημοσίου συμφέροντος) δεν αποτελεί το απλό ταμειακό συμφέρον του Δημοσίου, αποτελεί, όμως, η διασφάλιση "της δημοσιονομικής ισορροπίας του Κράτους". Μάλιστα όταν η δημοσιονομική ισορροπία του ελληνικού Κράτους, όπως είναι γνωστό, έχει ήδη σοβαρότατα κλονισθεί. Το δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος είναι τεράστια, ανερχόμενα σε πρωτοφανή, στην ιστορία των δημόσιων οικονομικών της Χώρας, επίπεδα».

Οι Έλληνες Φορολογούμενοι επισημαίνουν τη σημασία του ζητήματος τόσο σε επίπεδο οικονομικό (η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια από τη Siemens, σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα της Βουλής, τόσο μέσω ελληνικών, όσο και μέσω αμερικανικών δικαστηρίων), όσο και σε επίπεδο εθνικής αξιοπρέπειας, αλλά και σε ένα ακόμη πεδίο: αυτό της αξιοπιστίας και της διαύγειας του πολιτικού συστήματος.

Η υπόθεση

Η υπόθεση αφορά στη συμφωνία την οποία ενέκρινε με νόμο προ τριετίας η Βουλή, στην τελευταία συνεδρίαση πριν από τη διάλυσή της τον Απρίλιο του 2012. Ειδικότερα, ο νόμος ενέκρινε το «Σχέδιο Συμφωνίας Συμβιβασμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών Siemens AG και Siemens ΑΕ» δίνοντας την εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών να την υπογράψει σε μεταγενέστερο χρόνο.

Τον Αύγουστο του 2012 ο Γιάννης Στουρνάρας υπέγραψε την εν λόγω σύμβαση μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας Siemens. Η συμφωνία τερμάτιζε φιλικά τη διένεξη παρά το γεγονός ότι οι 590 σελίδες του πορίσματος της Βουλής αποφαίνονται ότι υπήρξε ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο που ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου