ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΡΟΥΜΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΑΝΤΙΓΡΑΨΟΥΜΕ !!!

ΣΤΑΘΕΡΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ * ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΩΝ * ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ * ΑΝΑΠΤΥΞΗ * ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ * ΕΣΟΔΑ
Η συνταγή είναι απλή & δοκισμασμένη !!!
Σε όλο τον κόσμο, εκτός Ελλάδος !!!
                 



Οι Ρουμάνοι δεν ξέρουν το κόλπο. Αυξάνουν τα έσοδα μειώνοντας τους φόρους...

Του Ηλία Παπαγεωργιάδη

- «Έχεις κάποιον γνωστό που να κάνει ιδιαίτερα στα οικονομικά;»

- «Να το ψάξω. Για ποιον είναι;»

- «Κάποιοι εφοριακοί με ρώτησαν…»

- «Αυτοί δεν παρακολουθούν επιμορφωτικά σεμινάρια;»

- «Δεν υπάρχει σεμινάριο όταν δίνεις εξετάσεις απόλυσης…»

Όταν η Ρουμανία υπέγραψε τη συμφωνία με τους δανειστές της το 2010, αποδέχθηκε την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% (από 19%) και τη μείωση των αποδοχών όλων των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και όλων των συντάξεων κατά 25%, εφάπαξ. Οι δανειστές ζήτησαν και την αύξηση του φόρου εισοδήματος, αλλά η Κυβέρνηση προτίμησε να απολύσει 100.000 δημοσίους υπαλλήλους, σε όλους τους κλάδους εκτός της Υγείας και της Παιδείας.

Η χώρα ανέκαμψε πλήρως εντός 2 ετών, ο ΦΠΑ θα μειωθεί από 01.01 και οι αποδοχές επέστρεψαν σταδιακά στο σημείο που ήταν νωρίτερα, ενώ σε κλάδους όπως η Εφορία γίνονται αθρόες προσλήψεις.

16%. Σταθερά και για όλους
Από 01.01.2005 ως σήμερα, η Ρουμανία διατηρεί σταθερό τον ίδιο συντελεστή φορολόγησης των κερδών των εταιριών και των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων: 16%. Οι κυβερνήσεις άλλαξαν, τους φιλελεύθερους διαδέχθηκαν οι δεξιοί και μετά οι σοσιαλιστές, αλλά αυτός ο φόρος παραμένει σταθερός, ως ελάχιστο σημείο αναφοράς για όλους. «Προκαταβολή φόρου» είναι άγνωστη έννοια…

Με βάση διακομματική συμφωνία, προβλέπεται να μειωθεί στο 14% από 01.01.2018, αλλά και 16% να παραμείνει δεν είναι πρόβλημα…

(Για την ειδική φορολογία των μικρών εταιριών με 1 – 2 – 3% γράψαμε την περασμένη εβδομάδα).

IT στη Ρουμανία. Όπως λέμε Ναυτιλία στην Ελλάδα

Οι Ρουμάνοι δεν έχουν καράβια, όπως εμείς. Έχουν όμως άπειρα κοφτερά μυαλά στον κλάδο του IT (στις εταιρίες πληροφορικής με άλλα λόγια). Εδώ και πολλά χρόνια, παρέχουν δεκάδες απαλλαγές στις εταιρίες ΙΤ που προσλαμβάνουν προσωπικό στη Ρουμανία (από απαλλαγή ασφαλιστικών εισφορών μέχρι δραματική μείωση της φορολογίας κλπ). Αποτέλεσμα: Εντός 8 ετών περισσότεροι από 300.000 Ρουμάνοι προσλήφθηκαν από εκατοντάδες εταιρίες που εγκαταστάθηκαν στη χώρα. Μέσος μισθός προγραμματιστή: 1.500 – 2.500 Ευρώ. Οι εταιρίες αυτές νοίκιασαν πάνω από 1.000.000 (ένα εκατομμύριο) τ.μ. γραφείων σε όλη τη χώρα, οι υπάλληλοί τους αγόρασαν χιλιάδες σπίτια και μόνο το 2015 αναμένονται άλλες 60 – 70.000 νέες προσλήψεις. Τα οφέλη για την οικονομία είναι δεκάδες.

Μείωση ΦΠΑ, αύξηση τζίρου

Παρά τις προειδοποιήσεις των δανειστών (που πλέον έχουν υπογράψει απλά μία συμφωνία προληπτικής στήριξης, η Ρουμανία δανείζεται φθηνά από τις αγορές), η κυβέρνηση μείωσε φέτος τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα μη αλκολοούχα ποτά από το 24% στο 9%, από 01.06.2015. Αποτέλεσμα: Αύξηση τζίρου κατά 30 – 200% (!), χιλιάδες προσλήψεις, άμεση αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και εξαφάνιση του κύριου λόγου φοροδιαφυγής. Ολόκληροι κλάδοι «άσπρισαν» εντός εβδομάδων.

Από 01.01.2016 ο γενικός ΦΠΑ μειώνεται από το 24% στο 20% και αναμένεται να μειωθεί στο 19% το 2017.

Παράλληλα, από 01.01.2016 η αγορά κατοικίας στη Ρουμανία θα έχει ΦΠΑ 5% για ακίνητα αξίας ως 101.000 Ευρώ (από 85.000 που ήταν πριν). Οι αγοραπωλησίες οικοπέδων απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ. Ήδη το 2015 η Εφορία εισέπραξε από τον κλάδο των ακινήτων τους υψηλότερους φόρους από καταβολής Ρουμανικού κράτους!

Μέρισμα 5%

Από 01.01.2016 το μέρισμα φορολογείται με 5% αντί για 16%. Άρα, σε κέρδη 100 Ευρώ, η Εφορία εισπράττει τα 16. Στα 84 που απομένουν, ο μέτοχος μπορεί να πληρώσει 4,2 φόρο μερίσματος και τα 79,8 Ευρώ είναι δικά του, φορολογημένα.

Μείωση φόρου καυσίμων και ασφαλιστικών εισφορών

Από 01.01.2017 ο ειδικός φόρος καυσίμων 0,07 Ευρώ / λίτρο καταργείται. Όπως είπε ο πρώην Πρωθυπουργός «επιβάλλαμε τον φόρο, δεν εισπράξαμε ούτε το 20% όσων προϋπολογίσαμε και κάναμε κακό αντί για καλό».

Παράλληλα ήδη έχουν μειωθεί κατά 5% οι ασφαλιστικές εισφορές και ετοιμάζεται νέο κύμα μειώσεων για τα επόμενα χρόνια.

Απίστευτη επιδρομή κατά της φοροδιαφυγής = +15% τα έσοδα

«Πάρτυ στη Ρουμανία», θα πει κάποιος. Ναι, μόνο όμως αν πληρώνει τους φόρους που του αναλογούν. Η Ρουμανική Εφορία κλείνει μαγαζιά για έναν μήνα «αν βρει διαφορές άνω των 70 Ευρώ στο ποσό που υπάρχει στο ταμείο και τις αποδείξεις που έχουν κοπεί». Οι φυλακές είναι ασφυκτικά γεμάτες από «επιχειρηματίες» που συστηματικά δεν απέδιδαν ΦΠΑ αξίας εκατομμυρίων Ευρώ. Μαζί με τους πολιτικούς (που διώκονται απηνώς και ήδη μετρούν εκατοντάδες φυλακισμένους) οι επιχειρηματίες που δεν πληρώνουν φόρους κυνηγούνται ανηλεώς. «Αν δεν θες να πληρώσεις αυτούς τους χαμηλούς φόρους, δεν σε θέλουμε να επιχειρείς στη χώρα».

Η Δικαιοσύνη, πρώην μεγάλος ασθενής / νυν ο θεσμός που εμπιστεύονται οι περισσότεροι Ρουμάνοι, έχει αλλάξει ριζικά και πλέον οι υποθέσεις φοροδιαφυγής (μαζί με τη διαφθορά) έχουν απόλυτη προτεραιότητα.

Δεν ξέρουν το κόλπο…

Από τα παραπάνω συνάγεται ξεκάθαρα ότι οι Ρουμάνοι δεν ξέρουν το κόλπο του πώς εισπράττεις περισσότερα έσοδα, όπως το έχουν διδάξει οι Ελληνικές Κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Προτίμησαν να απολύσουν δημοσίους υπαλλήλους παρά να πειράξουν τη φορολογία, κυνηγούν τους παράνομους και μειώνουν τους φόρους = το κίνητρο εκλείπει. Παράλληλα, η ίδρυση εταιρίας είναι απλή και το επιχειρείν υποστηρίζεται ειδικά στα πρώτα του βήματα.

Όχι, η Ρουμανία δεν είναι παράδεισος. Αλλά με αυτή τη «λάθος συνταγή» μπήκε και βγήκε από το Μνημόνιο εντός 2 ετών, έχει ανεργία 7% (1% στις μεγάλες πόλεις), φέτος έχει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη (3,5 – 3,8%) και αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται με 3,5 – 4,5% για την επόμενη τριετία, τουλάχιστον.

Ήδη χιλιάδες Ελληνικές επιχειρήσεις αξιοποιούν τα παραπάνω δεδομένα και δραστηριοποιούνται με επιτυχία στη Ρουμανία. Με καλούς συνεργάτες και καλό λογιστή, η χώρα προσφέρει χαμηλούς φόρους και ευκαιρίες για τους σοβαρούς.

* Ο κ. Ηλίας Παπαγεωργιάδης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της MORE Group, Πρόεδρος του Ρουμανικού Συνδέσμου Βιομάζας και Βιοαερίου και Αντιπρόεδρος της ProAgro (της Ρουμανικής «ΠΑΣΕΓΕΣ»).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου