ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

ΦΟΡΟΥΣ 14 ΔΙΣ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 2009 !!!

ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 3,7 ΔΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟ 2016
Το σύνολο των φόρων για την ακίνητη περιουσία για το διάστημα 2009-2016 αγγίζει τα 17,7 δισ.ευρώ ενώ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα έχει πέσει στο μισό η αξία των ακινήτων !!!














Στο πρόσφατο παρελθόν το αξίωμα "κανείς δεν ζημιώθηκε αγοράζοντας γη” θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξασφαλισμένες, σε μεγάλο βαθμό, αποδόσεις από επενδύσεις σε ακίνητα. Αυτή η παραδοσιακή αρχή έχει ανατραπεί την τελευταία επταετία κατά την οποία οι ιδιοκτήτες βρίσκονται να πληρώνουν υπερβολικούς φόρους για ακίνητα τα οποία είναι απίθανο να αποκτήσουν υπεραξία, να πωληθούν σε τιμή υψηλότερη της τιμής κτήσης όσο επικρατούν οι συνθήκες ύφεσης.


Και αυτό όταν οι ιδιοκτήτες έχουν πληρώσει από το 2009 έως και σήμερα περισσότερα από 14 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους. Και εάν ληφθεί υπόψη ότι για το 2016 το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι θα εισπράξει από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας περισσότερα από 3,7 δισ. ευρώ, ο λογαριασμός αυξάνεται στα 17,7 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), η επιβάρυνση των ιδιοκτητών αυξάνεται διαρκώς από το 2009 οπότε οι συνολικοί φόροι στα ακίνητα διαμορφώθηκαν περίπου στο μισό δισεκατομμύριο για να επταπλασιαστούν το 2016, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό.






Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η φορολογική επιβάρυνση έχει επιτείνει την ύφεση στην αγορά ακινήτων, έχοντας αποθαρρύνει σηµαντικά τη ζήτηση, με την κτηματαγορά να είναι παγιδευμένη σε σπιράλ θανάτου, μεταξύ άλλων, εξαιτίας:

- της στρέβλωσης των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες, σε πολλές περιπτώσεις, ξεπερνούν τις εμπορικές τιμές

- του ασταθούς φορολογικού περιβάλλοντος

- του άγνωστου "χ” των πλειστηριασμών και της αγοράς των δανειακών χαρτοφυλακίων από ξένα funds

- των πενιχρών αγοραπωλησιών από ξένους αγοραστές (ύψους 117 εκατ. ευρώ στο οκτάμηνο) και

- της ανυπαρξίας προοπτικών για έξοδο από την ύφεση της οικονομίας και κατ' επέκταση του real estate

Όλα αυτά όταν ο ΕΝΦΙΑ ήρθε για να μείνει παρά τις, προ των εκλογών του Ιανουαρίου 2015, υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργησή του.

Την ίδια στιγμή, το 2015 για το οποίο είχαν διαφανεί τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης από τα τέλη του 2014 αποτελεί "χαμένη” χρονιά: το ρίσκο χώρας διατηρείται υψηλό, η αξιοποίηση κρατικών ακινήτων προχωράει με ρυθμό χελώνας, οι πράξεις αγοραπωλησίας είναι πενιχρές και οι αγοραπωλησίες από το εξωτερικό είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Δανός / BNP Paribas, η αξία των επενδύσεων σε ακίνητα διαμορφώθηκε σε 400 εκατ. ευρώ και σε περίπου 850 εκατ. ευρώ το 2014. Οι καλές αυτές επιδόσεις αναμενόταν να συνεχιστούν τη φετινή χρονιά. Ωστόσο, η Δανός/ BNP Paribas τοποθετεί την αξία των φετινών deals μόλις στα 150 εκατ. ευρώ.

Ανοδική εικόνα εμφάνισαν το 2013 και 2014 και οι μισθώσεις γραφείων. Η Athens Economics/Jones LLL, μίσθωσε στο κέντρο της Αθήνας 35.651 τ.μ. το 2013, 31.319 τ.μ. το 2014 και 26.742 το πρώτο οκτάμηνο του 2015.

Υποχώρηση εμφάνισαν και οι μισθώσεις καταστημάτων. Η Athens Economics/Jones LLL εκμίσθωσε στην περιοχή του Κολωνακίου το 2014, συνολικά 1.200 τ.μ., επιφάνεια που περιορίστηκε σε 843 τ.μ. το 2015. Αντίστοιχα, στην οδό Ερμού εκμίσθωσε το 2014 συνολική επιφάνεια 1.058 τ.μ., η οποία συρρικνώθηκε σε 505 τ.μ. κατά τη φετινή χρονιά.


του Δημήτρη Δελεβέγκου

πηγη: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου