Η ΥΨΗΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ & ΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΗΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΤΗΣ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΑΣ
Τι κερδίζουν πραγματικά οι εταιρείες καυσίμων ;;;Σε σύνολο 14 εταιρειών το μεικτό περιθώριο διαμορφώνεται μόλις στο 3,6% με μόλις μία εταιρεία που δραστηριοποιείται στην αγορά του υγραερίου (Coral Gas) να έχει διψήφιο ποσοστό (14%) ενώ η BP Ελληνική έχει το δεύτερο μεγαλύτερο μεικτό περιθώριο (8,1%). Στον αντίποδα το σύνολο των εταιρειών κινούνται πέριξ του 3-4%, με το χαμηλότερο μεικτό περιθώριο κέρδους να εμφανίζει η ΕΤΕΚΑ (1,5%). Η Coral βρίσκεται στο 4,1% ενώ οι υπόλοιπες εταιρείες εμφάνισαν μεικτό περιθώριο κέρδους κάτω από το 4% με την ΕΚΟ να κινείται στο 3,7%, την Ελληνικά Καύσιμα στο 2,8% .
Του Χάρη Φλουδόπουλου
Κατά καιρούς πολλά ακούγονται, λέγονται και γράφονται σε σχέση με τον κλάδο των πετρελαιοειδών, ο οποίος πράγματι εμφανίζει σημαντικές παθογένειες και αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα με μεγαλύτερο το θέμα του λαθρεμπορίου και της εισφοροδιαφυγής. Ωστόσο ενδιαφέρον έχει να εξεταστεί το που βρίσκονται οι εταιρείες του κλάδου και ποια είναι αυτή τη στιγμή η εικόνα ως προς την κερδοφορία τους αλλά και τα περιθώρια κέρδους που εμφανίζει η αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, ο κλάδος έγραψε εκ νέου ζημιές, οι οποίες συνολικά για τις εταιρείες μέλη του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών ανήλθαν σε 65,8 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 98 εκατ. ευρώ το 2013.
Τι δείχνουν όμως τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στους ισολογισμούς σε σχέση με τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών;
Εδώ λοιπόν καταρρίπτονται αρκετοί μύθοι σε σχέση με την αγορά των πετρελαιοειδών. Σε σύνολο 14 εταιρειών το μεικτό περιθώριο διαμορφώνεται μόλις στο 3,6% με μόλις μία εταιρεία που δραστηριοποιείται στην αγορά του υγραερίου (Coral Gas) να έχει διψήφιο ποσοστό (14%) ενώ η BP Ελληνική έχει το δεύτερο μεγαλύτερο μεικτό περιθώριο (8,1%). Στον αντίποδα το σύνολο των εταιρειών κινούνται πέριξ του 3-4%, με το χαμηλότερο μεικτό περιθώριο κέρδους να εμφανίζει η ΕΤΕΚΑ (1,5%). Η Coral βρίσκεται στο 4,1% ενώ οι υπόλοιπες εταιρείες εμφάνισαν μεικτό περιθώριο κέρδους κάτω από το 4% με την ΕΚΟ να κινείται στο 3,7%, την Ελληνικά Καύσιμα στο 2,8% .
Βεβαίως τα ποσοστά διαφοροποιούνται στο καθαρό προ φόρων περιθώριο κέρδους, το οποίο αποτυπώνει το πόσο επικερδής είναι μια επιχείρηση ή ο κλάδος. Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα του ΙΟΒΕ το μέσο καθαρό προ φόρων περιθώριο κέρδους εμφανίζεται αρνητικό. Συγκεκριμένα αρνητικό περιθώριο προ φόρων έχουν συνολικά 8 εταιρείες, με το μεγαλύτερο ποσοστό να εντοπίζεται στην Ελληνικά Καύσιμα (-3%) ενώ θετικά καθαρά περιθώρια έχουν μόνο η Coral (0,4%) η Ελινόιλ (0,1%) και η BP Ελληνική (3,5%).
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι και στους δύο δείκτες, δηλαδή και στο μεικτό περιθώριο κέρδους αλλά και στο καθαρό προ φόρων περιθώριο, αποτυπώνεται μια μικρή βελτίωση σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Τα ποσοστά ωστόσο παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα καταδεικνύοντας την πίεση που συνεχίζει να δέχεται η αγορά πετρελαιοειδών υπό το βάρος της κρίσης και της υποχώρησης της κατανάλωσης.
ΠΗΓΗ
http://www.capital.gr/oikonomia/3059749/ti-kerdizoun-pragmatika-oi-etaireies-kausimon
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου