Γράφει ο Κυριάκος Τόμπρας
"Το Κοινοβούλιο είναι ο μόνος ευρωπαϊκός θεσμός που διαθέτει άμεση, λαϊκή εντολή και που θα μπορούσε έτσι να λειτουργήσει ως εγγυητής της δημοκρατικής λογοδοσίας επί σημαντικών συμφωνιών, όχι μόνο για ένα μεμονωμένο κράτος-μέλος, αλλά για την Ευρώπη στο σύνολό της" επισημαίνει με χθεσινή δήλωσή του ο GIANNI PITTELLA !!!
Έρχονται σημαντικές εξελίξεις ......
Η διαπραγμάτευση δεν τελείωσε !!!
Το παιχνίδι παίζεται στις Βρυξέλλες και θα κριθεί από τις συμμαχίες !!!
Την άμεση και πλήρη εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαδικασία αξιολόγησης της Αθήνας από τους πιστωτές ζήτησε, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Άμεση ήταν η ανταπόκριση στο αίτημα του ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ από τον GIANNI PITTELLA, o οποίος με χθεσινή δήλωσή του τοποθετήθηκε ως εξής :
Χάρη στη σταθερή και ισχυρή διπλωματική πίεση που ασκήθηκε από τις σοσιαλιστικές και δημοκρατικές δυνάμεις, όλα τα εμπλεκόμενα εθνικά κοινοβούλια ψήφισαν τελικά υπέρ του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας. Τώρα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να συμμετάσχει ενεργά και ολοκληρωτικά στη διαδικασία υλοποίησης, προκειμένου να εγγυηθεί την ορθή εφαρμογή των όρων της συμφωνίας. Είναι επίσης απαραίτητο να να ληφθεί υπ'όψη η κοινωνική και οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Δίνοντας αυτό το ρόλο στο Κοινοβούλιο θα σήμαινε την μετάβαση από την Τρόικα σε μια νέα, δημοκρατική και κοινοτική προσέγγιση του ζητήματος, ενισχύοντας σημαντικά την πολιτική νομιμοποίηση αυτής της συμφωνίας και των τυχόν μεταγενέστερων. Το Κοινοβούλιο είναι ο μόνος ευρωπαϊκός θεσμός που διαθέτει άμεση, λαϊκή εντολή και που θα μπορούσε έτσι να λειτουργήσει ως εγγυητής της δημοκρατικής λογοδοσίας επί σημαντικών συμφωνιών, όχι μόνο για ένα μεμονωμένο κράτος-μέλος, αλλά για την Ευρώπη στο σύνολό της.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΔΗΛΩΣΗ PITTELLA ΣΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ
Grazie all'azione diplomatica forte e costante messa in atto dalle forze socialiste e democratiche, tutti i Parlamenti nazionali coinvolti hanno finalmente votato a favore del programma di salvataggio per la Grecia.
Ora il Parlamento europeo deve essere pienamente e direttamente coinvolto nel processo di revisione a garanzia della corretta attuazione delle condizioni incluse nell'accordo. È inoltre indispensabile prendere in considerazione la situazione sociale ed economica della Grecia. Dare questo ruolo al Parlamento vorrebbe dire passare dalla Troika ad un nuovo approccio democratico e comunitario, rafforzando notevolmente la legittimità politica di questo accordo e di quelli futuri. Il Parlamento è l'unica istituzione europea con un mandato popolare diretto e potrebbe agire come garante della 'accountability' democratica di importanti accordi, non solo per un singolo Stato membro, ma per l'Europa nel suo complesso.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου