ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΜΑΗΣ ΤΟΥ '68;;;





Η σημερινή κυκλοφορία της γαλλικής Le Monde, έχει τίτλο:

"Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ, ΣΗΜΕΡΑ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΜΕ ΤΟ 1968 ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ".


Ο όρος Μάης του '68 (γνωστός και ως Γαλλικός Μάης) περιγράφει την πολιτική και κοινωνική αναταραχή που ξέσπασε στη Γαλλία κατά τη διάρκεια των μηνών Μαΐου-Ιουνίου του 1968


Τα γεγονότα ξεκίνησαν από κινητοποιήσεις μαθητών και φοιτητών, επεκτάθηκαν με ΓΕΝΙΚΉ ΑΠΕΡΓΊΑ των εργατών, ακολούθησαν  απεργίες σε όλη τη Γαλλία από δέκα εκατομμύρια εργαζομένους (κατά προσέγγιση τα δύο τρίτα του γαλλικού εργατικού δυναμικού) και τελικά οδήγησαν σε πολιτική και κοινωνική κρίση, που άρχισε να παίρνει διαστάσεις ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, οδηγώντας στη διάλυση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και την προκήρυξη εκλογών από τον τότε πρόεδρο Σαρλ ντε Γκωλ.
Μερικοί φιλόσοφοι και ιστορικοί έχουν υποστηρίξει ότι η εξέγερση ήταν το πιο σημαντικό επαναστατικό γεγονός του 20ού αιώνα, επειδή δεν πραγματοποιήθηκε από μεμονωμένο πλήθος, όπως οι εργαζόμενοι ή οι φυλετικές μειονότητες, αλλά ήταν μια παλλαϊκή εξέγερση, άνευ φυλετικών, πολιτιστικών, ηλικιακών και κοινωνικών διακρίσεων.
Τα γεγονότα μπορεί να κατέληξαν σε πολιτική αποτυχία, αλλά είχαν τεράστιες κοινωνικές συνέπειες: μπορεί να μη διήρκεσαν ένα μήνα, αλλά ο όρος Μάης του '68 έγινε συνώνυμο με την αλλαγή των κοινωνικών αξιών. Στη Γαλλία, θεωρείται ως σημείο-σταθμός για τη μετάβαση από το συντηρητισμό (θρησκεία, πατριωτισμός, σεβασμός στην εξουσία) στις φιλελεύθερες ιδέες (ισότητα, ανθρώπινα δικαιώματα, σεξουαλική απελευθέρωση). 
Στην Ευρώπη, αποτέλεσαν έμπνευση για παρόμοιους κοινωνικούς αγώνες αλλά και αφορμή για ρήξη ορισμένων κομματιών του σοσιαλιστικού κινήματος με τα παραδοσιακά κομμουνιστικά κόμματα.

Πηγή: el.wikipedia.org

Επειδή όμως, ότι ο συντηρητισμός έχει ήδη μεταβεί στις φιλελεύθερες ιδέες.
Επειδή όμως, ανάλογοι κοινωνικοί αγώνες, όχι μόνον έχουν ήδη διεξαχθεί, αλλά και έχουν φέρει αποτελέσματα.
Τελικώς μένει να δούμε (ΕΑΝ ΟΝΤΩΣ  Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ, ΣΗΜΕΡΑ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΜΕ ΤΟ 1968 ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ), τί καινούριο θα φέρει ένας δεύτερος Μάης του '68.

ΥΓ: Πώς τελείωσε η 'επανάσταση' του '68; Τους 'επαναστάτες' ανέλαβαν και 'μάζεψαν' η Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας (η δική μας Γ.Σ.Ε.Ε.) και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (το δικό μας Κ.Κ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου