ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

ΑΙΜΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΚΥΛΑΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ !!! Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ !!!

ΟΛΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Σημείο καμπής για τις τράπεζες. 
Ριζικές αλλαγές και νέα μέτρα για να περιοριστούν τα σκάνδαλα !!!
       


Σε μοχλό για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, την αλλαγή κουλτούρας και σαρωτικές διοικητικές αλλαγές αποδεικνύονται τα σκάνδαλα που έχουν πλήξει τον τελευταίο καιρό τον κλάδο και έχουν οδηγήσει στην επιβολή δυσβάσταχτων προστίμων από τους εποπτικούς φορείς, σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Με επίκεντρο το σκάνδαλο του libor και τα κενά που αποκαλύπτουν τα stress tests οι τράπεζες τίθενται σε περιδίνηση. Οι διοοικήσεις τίθενται υπό αμφισβήτηση ακόμα και τους παθητικούς μετόχους, καθώς τα πρόστιμα πλήττουν την κερδοφορία και αυξάνουν το λειτουργικό ρίσκο.

Ο τραπεζικός κλάδος έχει βρεθεί στη δίνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης και έχει εμπλακεί σε έναν κυκεώνα σκανδάλων που έπληξαν την αξιοπιστία του και τον βάρυναν με ιλιγγιώδη πρόστιμα. Η υπόθεση της Deutsche Bank συνιστά μια από τις πλέον ηχηρές αλλαγές ηγεσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς οι δύο συνδιευθύνοντες σύμβουλοι του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού, Γιούργκεν Φίτσεν και Ανσού Τζέιν, ανακοίνωσαν την παραίτησή τους υπό το βάρος καταγγελιών για οικονομική κακοδιαχείριση, εμπλοκής σε σκάνδαλα και δυσθεώρητων προστίμων.
Στον κλάδο έχουν προηγηθεί ανάλογα ηχηρές αλλαγές σε ηγετικά κλιμάκια τραπεζών όπως η αντικατάσταση του Πίτερ Σαντς, διευθύνοντος συμβούλου της Standard Chartered και του Μπράντι Ντάγκαν, ομολόγου του στην Credit Suisse αλλά και του Ζαν-Πολ Σιφλέ της Credit Agricole και πολλών άλλων.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό σημείο καμπής, αυτή είναι η αρχή για την διαμόρφωση της επόμενης μέρας» δήλωσε χαρακτηριστικά στους Financial Times, ο Martin Wheatley, επικεφαλής της Financial Conduct Authority της Βρετανίας.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι παρά τα ολοένα και υψηλότερα πρόστιμα που επιβάλλονται, οι τράπεζες δεν συμμορφώνονται και δεν δείχνουν να πτοούνται. Η επιβολή κυρώσεων «δεν επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα», υπογράμμισε.

Τόνισε ότι «χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «αυτό που απαιτείται να γίνει στην παρούσα φάση, είναι να αλλάξει η νοοτροπία που επικρατεί, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να επιβάλλονται τόσο υψηλά πρόστιμα στο μέλλον».

Όταν ο Mark Carney επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας, όταν αποκάλυψε την έκθεση Fair and Effective Markets Review την Τετάρτη ζήτησε χρόνο για να είναι εφικτό να εφαρμοστούν όσα αναγράφοντας, κάνοντας λόγο για «ώρα ανευθυνότητας».

Το FEMR προτείνει έναν νέο σκληρό κώδικα δεοντολογίας και σειρά νομοθετικών αλλαγών, μέσω των οποίων θα περιοριστούν οι παραβάσεις στις αγορές, που οδήγησαν στο σκάνδαλο του διατραπεζικού επιτοκίου Libor και στα σκάνδαλα που αφορούν στο ξένο συνάλλαγμα.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής διοικητής της BoE, Minouche Shafik επισημαίνει ότι «ήταν πολύ νωρίς για να προβλέψουμε πότε θα ανακτηθεί η φήμη των τραπεζών.» «Η κατάσταση αυτή θα φτάσει στο τέλος της όταν οι τράπεζες είναι ασφαλείς και διαθέτουν καλά πρότυπα συμπεριφοράς», υπογράμμισε.

Τα σημεία-κλειδιά στην έκθεση FEMR αποσκοπούν στη βελτίωση της συμπεριφοράς των τραπεζών. Σύμφωνα με την έκθεση, οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις για την επιβολή κυρώσεων σε ανώτερους τραπεζιτες και ασφαλιστές, θα πρέπει τώρα να επεκταθεί σε χιλιάδες χρηματιστές συμπεριλαμβανομένων εκείνων στα hedge funds και στους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.

Η FCA εκτιμά ότι πάνω από 57,000 ανώτατα στελέχη θα πρέπει να υπόκεινται στους νέους κανόνες.

Ενας εκ των ανώτατων αξιωματούχων που συνέταξαν την έκθεση, επισημαίνει ότι σε συνδυασμό με άλλες παγκόσμιες και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, όπως το Mifid II, οι αγορές θα μεταμορφωθούν. «Πρόκειται για ένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, που θα επιφέρει μια θεμελιώδη αλλαγή», υπογράμμισε.

ΠΗΓΗ
http://www.sofokleousin.gr/mobile/archives/235727.html