ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

ΕΚΒΙΑΖΕΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ Ο ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ !!! ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΛΕΕΙ ΠΙΣΩ ΤΑ 141,9 ΔΙΣ ΤΟΥ EFSF !!!

ΑΣ ΤΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙ ΤΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙ
Ρέγκλινγκ : Αν δεν πληρώσει η Ελλάδα το ΔΝΤ, μπορεί να ζητήσουμε πίσω τα δάνεια των 141,9 Δις ευρώ !!!
              



Ταυτόχρονα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας «βάζει πάγο» στην Αθήνα για το ζήτημα διευθέτησης του χρέους, τονίζοντας ότι είναι βιώσιμοΑνοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει την άμεση εξόφληση όλων των δανείων που έχει δώσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) άφησε ο επικεφαλής του, Κλάους Ρέγκλινγκ!

Στη συνέντευξη Τύπου για την ετήσια έκθεση του ESM, o Κλάους Ρέγκλινγκ ρωτήθηκε τι συνεπάγεται η αθέτηση της πληρωμής της δόσης από την Ελλάδα προς το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα.

Η απάντηση προκάλεσε... σάλο, αφού ο επικεφαλής του ESM είπε ότι είναι επιλογή («choice») να ζητήσει την άμεση και όχι σε δόσεις εξόφληση των δανείων που έχουν ήδη δοθεί στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό ανέρχεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, σε 141,9 δισ ευρώ.

Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας βάζει «φρένο» στη συζήτηση περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους στην ετήσια έκθεσή του.

Με βάση την έκθεση, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, ενώ αναφέρεται ότι ήδη έχει γίνει «κούρεμα» το 2012, σημειώνοντας ότι περίπου το μισό ΑΕΠ του 2013 διαγράφηκε.

Ο μηχανισμός διάσωσης της ευρωζώνης τονίζει επίσης ότι η Ελλάδα έχει λάβει ήδη ελάφρυνση χρέους από τους πιστωτές του ενιαίου νομίσματος, ίση με το μισό του ΑΕΠ που είχε το 2013, προσθέτοντας επίσης ότι το χρέος της Ελλάδας είναι μεν υψηλό, αλλά παραμένει βιώσιμο.

Σε δήλωσή του, λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM, ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι το 2014 ήταν η χρονιά που η ευρωζώνη, στο σύνολό της, εξήλθε από την κρίση, σημειώνοντας ωστόσο ότι "αυτό δεν είναι κάτι που ισχύει για όλες τις χώρες".

Ο επικεφαλής του ESM αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία, όπως είπε, βγήκε από το πρόγραμμα προσαρμογής το Μάιο του 2014, ενώ η Ιρλανδία και η Ισπανία είχαν κάνει το ίδιο ήδη από την προηγούμενη χρονιά. Σχετικά με την Ισπανία, ο Κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η χώρα άρχισε να αποπληρώνει στον ESM ένα τμήμα του δανείου που έλαβε για βοήθεια. Όπως είπε, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας βελτιώνεται, το ίδιο και η βιωσιμότητα του χρέους της και αυτό είναι "ένα ακόμα σημάδι ότι το πρόγραμμα λειτούργησε σωστά". Σχετικά με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, ο Κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι είναι "πολύ θετικό" το γεγονός ότι ξεκίνησαν να αποπληρώνουν τα δάνεια που έχουν λάβει από το ΔΝΤ.

Ωστόσο, όσον αφορά την Ελλάδα, ο επικεφαλής του ΕSM τόνισε ότι η χώρα εμπίπτει σε διαφορετική κατηγορία και δήλωσε τα εξής: "Είδαμε ουσιαστική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις ως τα μέσα του 2014, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας βελτιώθηκε, υπήρξε ανάκαμψη της οικονομίας και η χώρα κατάφερε να εκδώσει και ομόλογα για πρώτη φορά (εν μέσω προγράμματος προσαρμογής). Όμως από το τέλος του 2014 και μετά η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώθηκε".

Σημειώνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM αποτελείται από τους 19 υπουργούς οικονομικών των χωρών-μελών της ευρωζώνης. Στην ετήσια συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, συμμετέχουν παρατηρητές από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως τα διαθέσιμα αποθεματικά του ESM φτάνουν τα 450 δισ. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε πως χάρη στα χαμηλά επιτόκια των δανείων του ESM, η Ελλάδα εξοικονόμησε στα 8 δισ. ευρώ ή 4,4% του ΑΕΠ της από το αν δανειζόταν από τις αγορές.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την πιθανότητα μη καταβολής των δόσεων από την ελληνική κυβέρνηση ο Κλάους Ρέγκλινγκ επανέλαβε πως δεν έχει συζητηθεί τέτοια πιθανότητα και πως δεν υφίσταται κάποιο «plan Β» για την Ελλάδα.

Σχετικά με το πώς μια μη πληρωμή της Ελλάδας στο ΔΝΤ θα επηρέαζε τη κατάσταση της Ελλάδας στον ΕΜΣ και αν θα σήμαινε χρεοκοπία ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε πως το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης προβλέπει πως ο δανεισμός μας είναι συνδεδεμένος με το ΔΝΤ, όμως μια μη πληρωμή του ΔΝΤ δεν θα σήμαινε άμεσα ελληνική χρεοκοπία, καθώς θα πρέπει να αποφασίσει πρώτα το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού.

Πηγή: www.newmoney.gr