ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

ΚΑΙ ΝΕΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΕΡ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΟ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ !!!

Φρένο στη διαδικασία πλειστηριασμού της ακίνητης περιουσίας που είχε κινηθεί σε βάρος δανειολήπτη σε ελβετικό φράγκο βάζει δικαστική απόφαση !!!

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, με την υπ' αριθμόν 3965/2015 απόφασή του, έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο δανειολήπτης, «μπλοκάροντας» τον πλειστηριασμό των ακινήτων του μέχρι την κύρια συζήτηση της αγωγής τον Ιούνιο του 2016.

Η υπόθεση αφορά σε επιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη που το 2007 έλαβε από τράπεζα επιχειρηματικό δάνειο, ύψους 376.700 σε ελβετικό φράγκο, ποσό που αντιστοιχούσε τότε σε 230.000 ευρώ, με 3ετή προστασία δόσης. Τα επόμενα χρόνια ο δανειολήπτης κατέβαλε για την αποπληρωμή του δανείου το ποσό των 148.000 ευρώ, ώσπου το 2012, ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας -όπως υποστηρίζει η δικηγόρος του- τού στέρησε τη δυνατότητα να συνεχίσει την καταβολή των δόσεων.

Κατόπιν, η τράπεζα κατήγγειλε το δάνειο λόγω καθυστερούμενων οφειλών και εξέδωσε διαταγή πληρωμής, ενώ -παράλληλα- προχώρησε σε κατάσχεση του συνόλου της ακίνητης περιουσίας του δανειολήπτη και επέκειτο πλειστηριασμός της. Όλα αυτά την ώρα που η τράπεζα, ύστερα κι από τις διαδοχικές ανατιμήσεις του ελβετικού φράγκου, προσδιόριζε τη δανειακή οφειλή σε 237.798 ευρώ (252.066 ελβετικά φράγκα).
Υπό αυτές τις συνθήκες ο επιχειρηματίας προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και άσκησε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, προκειμένου να ανασταλεί ο πλειστηριασμός των ακινήτων του μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση για την ακύρωση ή μη της διαδικασίας κατάσχεσης και πλειστηριασμού της ακίνητης περιουσίας.

«Τα δικαστήριο έκρινε ότι οι όροι που καθόρισαν τον τρόπο εξόφλησης του δανείου ήταν ασαφείς και αδιαφανείς κι ότι δεν επεξηγήθηκε στον δανειολήπτη με κατανοητό και σαφή τρόπο ο μηχανισμός καθορισμού της ισοτιμίας, όπως επίσης οι οικονομικές συνέπειες σε περίπτωση αλλαγής της ισοτιμίας σε βάρος του εγχώριου νομίσματος», τόνισε η Αριάδνη Νούκα, δικηγόρος που χειρίστηκε την υπόθεση, η οποία έκανε λόγο για εξαιρετικά σημαντική απόφαση που αποκαθιστά την δικαιϊκή τάξη.

Επεσήμανε δε ότι οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο καλούνται μετά και την πρόσφατη άρση του περιορισμού της ισοτιμίας να αποπληρώσουν δανειακές υποχρεώσεις προσαυξημένες κατά 65% τόσο στο κεφάλαιο όσο και στην μηνιαία δόση τους και μάλιστα εν μέσω συνθηκών οικονομικής εξαθλίωσης.

ΠΗΓΗ
http://www.esd.gr/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/item/3103-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7-%CF%83%CE%B5-%CE%B4%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%AE%CF%80%CF%84%CE%B7-%CF%83%CE%B5-%CE%B5%CE%BB%CE%B2%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%86%CF%81%CE%AC%CE%B3%CE%BA%CE%BF