ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

ΔΕΝ ΧΟΡΤΑΙΝΟΥΝ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ;;; ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ;;;

Πήραν 67 περίπου Δις από τον ELA, 
ενώ οι καταθέσεις που σηκώθηκαν δεν ξεπερνούν τα 25 Δις !!!
Τι έκαναν με τα υπόλοιπα 40 Δις και ζητούν ξανά, νέα ρευστότητα ;;;  

SOS από τραπεζίτες για τη ρευστότητα !!!

της Νένας Μαλλιάρα

Με κραχ ρευστότητας απειλείται η χώρα στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με το Eurogroup σήμερα, προειδοποιούν οι τραπεζίτες.

Με το σύνολο των υποχρεώσεων της χώρας για το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου να ανέρχονται σε 15,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10,7 δισ. ευρώ «ανελαστικές», οι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι η χώρα δεν μπορεί να πηγαίνει άλλο «από κρίση σε λύση και από λύση σε κρίση», περνώντας συνεχώς το «μαρτύριο της σταγόνας» όταν για την υπόλοιπη Ευρώπη «βρέχει» ρευστότητα.
Για την ελληνική κυβέρνηση, η εβδομάδα που μπαίνει σήμερα έχει στα τέλη της (Παρασκευή 13/3) νέους «σκοπέλους» ρευστότητας, με λήξη εντόκων 1,6 δισ. ευρώ και νέα πληρωμή δόσης προς το ΔΝΤ 0,3 δισ. ευρώ. Η κατάσταση προδιαγράφει νέο αγωνιώδη γύρο της κυβέρνησης προς άγραν διαθεσίμων οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δημιουργώντας ένα γενικότερο κλίμα ανησυχίας για την έκταση που μπορεί να λάβει ο εσωτερικός δανεισμός.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε το Capital.gr το Σάββατο 7/3, αποφασίστηκε η διάθεση στο Δημόσιο των 555,6 εκατ. ευρώ του ΤΧΣ που αφορούν στην εφάπαξ προμήθεια που είχαν καταβάλει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες το 2012. Παράλληλα, στενότερο αναμένεται να γίνει το pressing του Δημοσίου στα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και νομοθετική ρύθμιση για χρήση τους από το Δημόσιο σε περίπτωση που φανεί πως τα χρηματοδοτικά κενά θα παραμείνουν ακάλυπτα. Την ίδια στιγμή, οι στρόφιγγες της ρευστότητας από την ΕΚΤ για περισσότερο ELA στις τράπεζες και για μεγαλύτερες αγορές εντόκων γραμματίων από αυτές, παραμένουν κλειστές.

Την δεινή κατάσταση της χώρας απεικονίζουν οι αποδόσεις των ομολόγων, στα οποία θα στραφεί ιδιαιτέρως από σήμερα το ενδιαφέρον λόγω των εξελίξεων στο Eurogroup, σε συνδυασμό με την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων την περασμένη Παρασκευή έδειχναν μία χώρα εκτός ευρώ. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου βρισκόταν στο 9,45%, του πενταετούς στο 11,70% και του τριετούς στο 13,50%.

Στον αντίποδα, χώρες που πέρασαν από «μνημόνια» και είχαν επίσης χάσει τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν από τις διεθνείς αγορές (σημειωτέον ότι αυτό είχε γίνει με μάξιμουμ επιτόκια της τάξεως του 6,50%), δανείζονται τώρα για δέκα χρόνια με επιτόκια 1,70% (Πορτογαλία), 1,27% (Ιταλία), 1,25% (Ισπανία) και 0,84% (Ιρλανδία). Αντιστοίχως, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, η Ελλάδα θα μπορούσε να δανείζεται σήμερα από τις διεθνείς αγορές με επιτόκιο 3,25%, έχοντας τη δυνατότητα να αντλήσει 25 δις. ευρώ φέτος και 50 – 60 δις. ευρώ το 2016.

Η πρόσβαση για δανεισμό της χώρας στις διεθνείς αγορές είναι και ο μόνος δρόμος για την επίλυση του θέματος της ρευστότητας και δεν είναι τυχαίο ότι ο M. Draghi κατά την πρόσφατη σύνοδο της ΕΚΤ στην Κύπρο επισήμανε ότι η χρηματοδότηση από τις αγορές θα πρέπει να είναι και ο στόχος της Ελλάδας. Ο δρόμος αυτός, όμως, προϋποθέτει βαθιές μεταρρυθμίσεις και σίγουρα τη διάψευση ανεδαφικών προσδοκιών.


Πηγή:www.capital.gr