ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΦΤΑΣΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ !!!

Η ΕΚΤ καλεί τις Τράπεζες και τις Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να προσφέρουν εγγυήσεις, για την παροχή ρευστότητας στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις !!!

ΑΝΤΙΔΡΑ, ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ, Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΥΦΕΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ !!!


FT: O Ντράγκι καλεί την Ευρωζώνη να προσφέρει εγγυήσεις

ΕΦΤΑΣΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ :
  1. Τι θα επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση ;;; Τη γραμμή ΕΚΤ ή τη γραμμή Μέρκελ ;;;
  2. Θα προχωρήσουν οι ελληνικές τράπεζες στην αποδοχή εμπράγματων εξασφαλίσεων από τις ΜμΕ για να τις δανειοδοτήσουν ή να τις αναχρηματοδοτήσουν ;;;
  3. Θα εγγυηθεί η Κυβέρνηση στην ΕΚΤ τα συγκεκριμένα αυτά νέα δάνεια ;;;
  4. Και, στην περίπτωση που οι τράπεζες εκχωρήσουν στην ΕΚΤ εμπράγματες εξασφαλίσεις από τα διαθέσιμα ελεύθερα καλύματα των δανείων τους, ΘΑ ΠΑΝΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΥΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ;;;
Διαβάζουμε σήμερα στο enikos.gr και στο capital.gr :
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι ζήτησε από τις χώρες της Ευρωζώνης να στηρίξουν το πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων δανείων (ομόλογα βασιζόμενα σε δάνεια, asset - backed securities ή ABS), παρέχοντας εγγυήσεις για τα δάνεια προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι θα αρχίσει να αγοράζει πακέτα δανείων, ενσωματωμένων σε ομόλογα (ABS) για να βοηθήσει τις τράπεζες να απελευθερώσουν το ενεργητικό τους και να τονώσουν τις χορηγήσεις δανείων στην πραγματική οικονομία. Το σχέδιο αυτό, ωστόσο, προκάλεσε ανησυχίες από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Μπούντεσμπανκ) και άλλων ότι η ΕΚΤ αναλαμβάνει πολύ μεγάλο κίνδυνο.
Σε έγγραφο που θα παρουσιαστεί στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το Σαββατοκύριακο, προσθέτει το δημοσίευμα, θα καταγράφεται η αντίθεση του Βερολίνου και του Παρισιού στην πρόταση της κεντρικής τράπεζας να εγγυώνται οι κυβερνήσεις τα τμήματα των τιτλοποιημένων δανείων που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Ο κ. Ντράγκι υποβάθμισε τις ανησυχίες αυτές σε χθεσινή ομιλία του στο Μιλάνο:
«Η παροχή δημοσίων εγγυήσεων πρέπει να εξετασθεί για την ενίσχυση του δανεισμού (σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις), αντίστοιχα με ότι κάνουν άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Ορισμένα από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ διαφώνησαν με το σχέδιο για την αγορά των τιτλοποιημένων δανείων. Οι διαφωνούντες, μεταξύ των οποίων ήταν ο Πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, πιστεύουν ότι το πρόγραμμα για την αγορά των ABS δεν χρειάζεται, επειδή υπάρχει επαρκής ζήτηση για τα πιο ποιοτικά μερίδια (tranches) των τιτλοποιημένων δανείων.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι μόνο το 0,12% των πιο ποιοτικών μεριδίων των ομολόγων, βασισμένων σε στεγαστικά δάνεια, της Ευρωζώνης δεν αποπληρώθηκε από τα μέσα του 2007 έναντι ποσοστού υψηλότερου από το 25% στις ΗΠΑ. Κάτω από το 1% ήταν και το αντίστοιχο ποσοστό για τα ομόλογα που βασίζονταν σε καταναλωτικά δάνεια ή δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη τη διάρκεια των πιο δύσκολων ετών της κρίσης.


capital.gr :

Το θέμα της επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων επανέρχεται στη δημοσιότητα λίγες ημέρες πριν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοινώσει τα κεφάλαια που θα διαθέσει στην πρώτη φάση των πράξεων χορήγησης φθηνών δανείων με σκοπό να... ανοίξει τις στρόφιγγες των τραπεζών και κατά συνέπεια να αυξήσει τη ροή πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία.

Στην πραγματικότητα, το ζήτημα ήταν πάντα επίκαιρο. Τουλάχιστον από τότε που η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι το Μάρτιο του 2015 θα λήξει η επιλεξιμότητα συγκεκριμένων ενεχύρων. Το Capital.gr είχε αναδείξει το θέμα από τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στις στοχευμένες πράξεις μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ (TLTRO) έχει απασχολήσει τόσο τα τεχνικά κλιμάκια της κεντρικής τράπεζας όσο και διοικητικούς παράγοντες, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα να θέτει το πρόβλημα στο διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το αν θα υπάρξει ρύθμιση θα κριθεί τόσο από τις εξελίξεις στα πανευρωπαϊκά stress tests, όσο και από την γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας και τα "αποδεικτικά" ανάκαμψης τον ερχόμενο Ιανουάριο. Πάντως η ΕΚΤ το συζητάει...

Όχι μόνο επειδή τα υφιστάμενα επιλέξιμα ενέχυρα που διαθέτουν “μεταφράζονται” σε σχεδόν 7 δισ. ευρώ φθηνών δανείων στις δύο πρώτες πράξεις (18 Σεπτεμβρίου και 11 Δεκεμβρίου), αλλά και γιατί τον ερχόμενο Μάρτιο η ΕΚΤ θα σταματήσει να δέχεται ως ενέχυρα τα ομόλογα που έχουν εκδώσει οι ελληνικές τράπεζες και φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Προχθές, σε απάντηση άρθρου του Άγη Βερούτη στο Capital.gr, ο υπεύθυνος του γραφείου τύπου της ΕΚΤ, έστειλε επιστολή με την οποία αναφέρει ότι η ΕΚΤ σε καμία περίπτωση δεν έχει αποκλείσει τις ελληνικές τράπεζες τόσο από τα νέα φθηνά δάνεια TLTRO, όσο και από τις τακτικές πράξεις αναχρηματοδότησης.

Για παράδειγμα, τονίζει ο κ. William Lelieveldt. τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και τα τραπεζικά ομόλογα που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου αποτελούν επιλέξιμα ενέχυρα για την ΕΚΤ και θα γίνουν αποδεκτά στις στοχευμένες πράξεις μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης (TLTROs), εφόσον υπάρχει πρόγραμμα. “Η Ελλάδα θα βρίσκεται σε αυτό το πρόγραμμα μέχρι, τουλάχιστον, το τέλος του τρέχοντος έτους. Αλλά, με το πέρας του προγράμματος, η ΕΚΤ θα επαναφέρει τους συνήθεις κανόνες. Αυτό άλλωστε συνέβη με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να έχει διαφορετική αντιμετώπιση”, προσθέτει.

Ο κ. Lelieveldt δεν κάνει λόγο για πιθανή λύση, όμως η αναφορά του είναι συγκεκριμένη και δείχνει ότι στην ΕΚΤ γνωρίζουν το πρόβλημα.

Στην περίπτωση που δεν βρεθεί η χρυσή τομή σε επίπεδο ρυθμιστικής Αρχής μέχρι τον Μάρτιο, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να βρουν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης για τα σχεδόν 26 δις. ευρώ (υφιστάμενα υπόλοιπα χρηματοδότησης μέσω των συγκεκριμένων τίτλων) διότι θεωρείται απίθανο να έχουν μηδενίσει μέχρι το Μάρτιο την εξάρτησή τους από την ΕΚΤ. Στις εναλλακτικές περιλαμβάνονται λύσεις, όπως η πιο ενεργή δραστηριότητα στην αγορά repos, η άντληση κεφαλαίων από τις αγορές μέσω της έκδοσης ομολόγων και ο έκτακτος μηχανισμός παροχής ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ανώτερα τραπεζικά στελέχη δηλώνουν στο Capital.gr, ότι κάθε τράπεζα θα εφαρμόσει τη δική της στρατηγική, στην περίπτωση που δεν υπάρξει ρύθμιση από πλευράς ΕΚΤ. Όμως, για να αποφύγουν τον ELA αναμένεται να στραφούν κυρίως στην αγορά repos και στην «αναμόρφωση» του δανειακού τους χαρτοφυλακίου.

Τα κεφάλαια που έχουν λάβει από την ΕΚΤ οι τράπεζες ως χρηματοδότηση, με ενέχυρα τα ομόλογα του Πυλώνα ΙΙ (όπως ταξινομούνται οι συγκεκριμένοι τίτλοι) διαμορφώνονται ως ακολούθως: στα 5,3 δισ. ευρώ της Τρ. Πειραιώς, στα 7,2 δισ. ευρώ της Alpha Bank, στα 7 δισ. ευρώ της Εθνικής και στα 5,8 δισ. ευρώ της Eurobank (Πειραιώς και Alpha Bank έδωσαν τα συγκεκριμένα στοιχεία κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα εξαμήνου).

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των ενεχύρων που διατηρούν στην ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες (68%) αποτελείται ακριβώς από τα ομόλογα αυτά που εξέδωσαν οι πιστωτικοί όμιλοι στο πλαίσιο της κρατικής ενίσχυσης και φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Ακολουθούν τα ομόλογα του EFSF που έχουν λάβει οι ελληνικές τράπεζες από το PSI (13%). Μόλις το 9% των ενεχύρων αποτελούνται από ελληνικά κρατικά ομόλογα, καθώς αυτά ανταλλάχθηκαν με τίτλους του EFSF, ενώ το 5% αντιστοιχεί σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, το 4% σε δάνεια και μόλις το 1% σε τιτλοποιημένα στεγαστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου