ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΨΕΥΤΙΑΣ !!! ΤΙ ΨΗΦΙΖΕΤΕ ;;; ΑΝΤΩΝΗ Ή ΑΡΤΕΜΗ ;;; ΜΝΗΜΟΝΙΟ Ή ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΑ ;;;

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Ο ΜΥΘΟΣ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ !!!
Ο Πρωθυπουργός έχει καταντήσει ο ΑΡΤΕΜΗΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ !!!
Με μοναδική διαφορά, ότι ψεκάζει τους Έλληνες με Μνημόνια, αντί για Διαστημόπλοια !!!
  
Στον αέρα τα σχέδια των τραπεζών για δάνεια 8 ΔΙΣ στην οικονομία, λόγω κρατικών ενισχύσεων και stress tests !!!
Η πιστωτική επέκταση θα παραμείνει αρνητική όλο το 2014 και έως τα μέσα του 2015 !!!
Η κρατική στήριξη των τραπεζών (state aid) σε συνδυασμό με τα stress tests που θα πραγματοποιηθούν τέλη Οκτωβρίου του 2014 μπλοκάρουν τα σχέδια για πιστωτική επέκταση που στόχος ήταν το 2015 να φθάσει στα 8 δισεκ. από τις τράπεζες. 
Τα 8 δισεκ. περιλαμβάνονται στους στόχους των πλάνων αναδιάρθρωσης των τραπεζών αλλά το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι αντιστοιχούν στο 5,8% των καθαρών δανείων που στην Ελλάδα ανέρχονται στα 137 δισεκ. ευρώ αφαιρώντας τις προβλέψεις.
Ωστόσο τα πραγματικά καθαρά δάνεια είναι κάτω από 100 δισεκ. ευρώ.
Το παράδοξο επίσης είναι ότι η κρατική στήριξη των τραπεζών εκ των πραγμάτων οριοθετεί την πιστωτική επέκταση ενώ το πολιτικό σύστημα της χώρας χρησιμοποιεί ψεύτικα επικοινωνιακά τεχνάσματα, θέλοντας να περάσει την φρούδα προσδοκία ότι θα υπάρξει ουσιαστική πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα.
Όσοι οι τράπεζες τελούν υπό το βάρος της κρατικής χρηματοδότησης δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική πιστωτική επέκταση.
Ταυτόχρονα και αυτό είναι άκρως ενδιαφέρον το γεγονός ότι στα stress tests θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες.
Οι πιθανότητες να προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες είναι 100%.
Ακόμη όμως και αν είναι μικρές οι ανάγκες σε νέα κεφάλαια, το βέβαιο είναι ότι θα έχουν μειωθεί αισθητά οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Αυτό πρακτικά τι σημαίνει ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα υπό καθεστώς κρατικής χρηματοδότησης και με οριακούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας θα εγκαταλείψουν τα σχέδια χρηματοδότησης της οικονομίας. 
Το βασικό σενάριο είναι ότι θα προκύψουν σοβαρές κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες, τέτοιας κλίμακας που σίγουρα κάποιες εξ αυτών θα προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για να βελτιώσουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και να καλύψουν πρόσθετα ζητήματα όπως αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, όσες τουλάχιστον ακόμη έχουν αυτή την εκκρεμότητα.
Το συμπέρασμα είναι το εξής.
Όσο παραμένει η κρατική χρηματοδότηση στις τράπεζες και όσο υπάρχουν κεφαλαιακές εκκρεμότητες λόγω των stress tests το σχέδιο χρηματοδότησης της οικονομίας, απλά εγκαταλείπεται.
Μέσα στο πάζλ των παραμέτρων που μπλοκάρουν την χρηματοδότηση είναι βεβαίως και το χάσμα δανείων προς καταθέσεις.
Οι καταθέσεις είναι 161-162 δισεκ. και τα καθαρά δάνεια 137 δισεκ. και τα συνολικά 214 δισεκ. ευρώ μαζί με τα προβληματικά.
Έναντι του συνόλου το χάσμα ρευστότητας είναι 53 δισεκ. αλλά έναντι των καθαρών δανείων εμφανίζεται πλεόνασμα ρευστότητας 24 δισεκ.
Το πρόβλημα λοιπόν είναι και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που δεσμεύουν ρευστότητα και μπλοκάρουν τα σχέδια χρηματοδότησης της οικονομίας.
ΠΗΓΗ
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου