ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ : ΕΝΩ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ !!!

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι το σημερινό καθεστώς των πλειστηριασμών χαρακτηρίζεται από μεγάλη αδιαφάνεια ευνοώντας ιδιαίτερα τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ !!! 
Όσους δηλαδή, γνωρίζουν και ενδιαφέρονται να χτυπήσουν προνομιακά ακίνητα που κατά καιρούς παίρνουν το δρόμο του πλειστηριασμού !!!


Συνδρομή στο δισεβδομαδιαίο τεύχος δικαστικών δημοσιεύσεων που εκδίδει ο Τομέας Ασφάλισης Νομικών ή σε κάποια από τις εξειδικευμένες εφημερίδες πλειστηριασμών θα πρέπει να εξασφαλίσουν σήμερα όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθούν ή να συμμετέχουν σε κάποια από τα δεκάδες προγράμματα πλειστηριασμών που πραγματοποιούνται- ανεπιτυχώς τις περισσότερες φορές - σε όλη την Ελλάδα. 
Η εναλλακτική, ευκολότερη, οδός προβλέπει την -με το αζημίωτο- παροχή υπηρεσιών πληροφόρησης για όσα ακίνητα βγαίνουν «στο σφυρί» από όσους εμπλέκονται στη διαδικασία των πλειστηριασμών.
Την ίδια στιγμή, σήμερα, ο επισπεύδων (αυτός που προχωρά σε πλειστηριασμό) πληρώνει-αφορά μόνο τους ιδιώτες - περίπου 3.000 ευρώ, ποσό που αφορά τα έξοδα κατάσχεσης και διενέργειας του πλειστηριασμού. Εάν στον πρώτο πλειστηριασμό δεν εμφανιστεί πλειοδότης, για την επανάληψη της διαδικασίας απαιτούνται έξοδα της τάξης των 1.500 ευρώ, ενώ ύστερα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες εκπλειστηρίασης η διαδικασία κηρύσσεται άγονη. Σε αυτή την περίπτωση ο επισπεύδοντας μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη με αίτημα την μείωση του τιμήματος πλειστηριασμού, κίνηση με κόστος της τάξης των 1.000 ευρώ.
«Υπάρχουν ακίνητα των οποίων το τίμημα μειώθηκε στις 200 χιλιάδες ευρώ έναντι ενός εκατομμυρίου αρχικά, ύστερα από την απόφαση ελεύθερης εκποίησης» αναφέρουν στο Capital.gr παράγοντες της αγοράς.

Ανύπαρκτοι οι αγοραστές
Με στόχο την επίσπευση των πλειστηριασμών που διενεργεί το Δημόσιο, το οικονομικό επιτελείο δρομολογεί την μείωση του ελάχιστου ύψουςτης τιμής πρώτης εκκίνησης στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας από το 100% που είναι σήμερα. 
Προβλέπεται επίσης, η δημοσιοποίηση σε ειδική ιστοσελίδα των πλειστηριασμών που διενεργεί το ευρύτερο Δημόσιο (π.χ. κέντρο είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών) για χρέη.
Ωστόσο, η διαδικασία αυτή αναμένεται να προκαλέσει «καραμπόλες». 
Για παράδειγμα τι μέλλει γενέσθαι με όσους «από το πουθενά» βρέθηκαν να χρωστούν στο Δημόσιο υπέρογκους φόρους; 
Για παράδειγμα, όπως εξηγεί στο Capital.gr ο δικηγόρος Νίκος Σιαμάκης, ιδιοκτήτης που κληρονόμησε ακίνητο με αντικειμενική αξία 400.000 ευρώ καλείται να πληρώσει «από το πουθενά» φόρο κληρονομιάς 30.000 ευρώ. 
Κινδυνεύει, λοιπόν, εάν δεν βρει το ποσό αυτό, να δει να βγαίνει «στο σφυρί» το ακίνητο που κληρονόμησε.
«Το πρόβλημα αυτό, που υπάρχει ανεξαρτήτως εάν τα ακίνητα θα εκπλειστηριάζονται στα 2/3 της αντικειμενικής, αναμένεται να γίνει εντονότερο, αφού σχεδιάζεται να μειωθούν τα μέτρα ανακοπών για την προστασία από τους πλειστηριασμούς» σημειώνει ο κ. Σιαμάκης.
Ερώτημα επίσης, αποτελεί εάν θα εμφανιστούν ενδιαφερόμενοι που θα αγοράσουν το ακίνητο στα 2/3 της αντικειμενικής, εάν δηλαδή, δεν «επιλέξουν» να περιμένουν με στόχο την περαιτέρω μείωση του τιμήματος. 
Και μπορεί να επιδιώκεται η διευκόλυνση των πλειστηριασμών, ωστόσο η αγορά ακινήτου, ακόμη και στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας του είναι απαγορευτική λόγω των υπέρμετρων φορολογικών επιβαρύνσεων.
«Και σήμερα πολυάριθμα ακίνητα οδηγούνται σε πλειστηριασμό σε τιμές πολλές φόρες πολύ χαμηλότερες των αντικειμενικών ή ακόμα και σε ελεύθερη εκποίηση. Ωστόσο, το ενδιαφέρον παραμένει ανύπαρκτο λόγω των υψηλών και πολλών φόρων που συνοδεύουν το ακίνητο και οι οποίοι στηρίζονται στην αντικειμενική άξια και όχι στην τιμή αγοράς. Αυτά σε συνδυασμό με το πόθεν έσχες έχουν βουλιάξει την κτηματαγορά, η οποία, όμως, θα μπορούσε να ξαναγεννηθεί, εάν υλοποιηθούν οι απαιτούμενες αλλαγές» σημειώνει ο Μιχάλης Αθανασίου επικεφαλής του ομώνυμου μεσιτικού δικτύου.

Πλειστηριασμοί από ιδιώτες
Ταυτόχρονα, παραμένει άγνωστο ποιες αλλαγές θα υπάρξουν στους πλειστηριασμούς που διενεργούν ιδιώτες ή τράπεζες. 
Προσώρας το μόνο βέβαιο είναι ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί, στο πλαίσιο του νέου κώδικα πολιτικής δικονομίας, τη δραματική μείωση των εξόδων κατάσχεσης και διενέργειας πλειστηριασμού.
Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρουν παράγοντες που παρακολουθούν τη διαδικασία, ο επισπεύδων θα έχει κίνητρο –αφού το κόστος θα είναι πολύ μικρότερο- να συμμετέχει σε πλειστηριασμούς και να αιτείται την έκδοση απόφασης ελεύθερης εκποίησης, δηλαδή τον πλειστηριασμό σε τιμή πολύ χαμηλότερη της αντικειμενικής. 
Παραμένει επίσης, άγνωστο εάν θα δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο οι πλειστηριασμοί που θα διενεργούν ιδιώτες.
Σήμερα, είναι πολυάριθμα τα ακίνητα (δεύτερη κατοικία, καταστήματα ή γραφεία) που «βγαίνουν στο σφυρί», με τα περισσότερα από αυτά να παραμένουν στα αζήτητα. Ενδεικτικά, το δρόμο του πλειστηριασμού έχουν πάρει:
- βίλα στο Σούνιο βίλα 480 τ.μ., με πισίνα με τιμή πρώτης εκκίνησης 2 εκατ. ευρώ
- κατάστημα 430 τ.μ. στην Κηφισιά με πρώτη τιμή 350.000 ευρώ
- ισόγειο διαμέρισμα 120 τ.μ. στη Γλυφάδα με τιμή πρώτης εκκίνησης της τάξης των 100.000 ευρώ

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου