Η ανεργία γίνεται θεσμός στην ΕΕ της Γερμανίας !!!
Τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού... ΟΑΕΔ προτείνει το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας (Deutsches Insitut fuer Wirtschaftsforschung, DIW-Berlin) σε ειδική μελέτη του υπό τον τίτλο “μία Ασφάλιση για τους ανέργους της Ευρωζώνης ως αυτόματος σταθεροποιητής – Όρια και Δυνατότητες”Η μελέτη αυτή, μάλιστα, παραγγέλθηκε από το Αυστριακό Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Προστασίας των Καταναλωτών.
Τι είναι ο “ευρωπαϊκός ΟΑΕΔ” ή ποιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τους οικονομολόγους του DIW, το “Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασφάλισης Ανέργων”;
Από το DIW λένε πως είναι ένα σύστημα μεταβιβάσεων πόρων από τους εργαζομένους και εργοδότες των οικονομικά ισχυρών χωρών στους ανέργους των οικονομικά αδύνατων.
Η επιδότηση των ανέργων των οικονομικά αδύνατων χωρών θα μπορούσε να φτάσει κατά το μέγιστο τους 6 μήνες και να έχει ποσοστό αναπλήρωσης (σ.σ. στον κατώτατο εθνικό μισθό της ωφελούμενης χώρας) ύψους 30%. Δηλαδή στην Ελλάδα θα έφτανε τα 153 ευρώ μηνιαίως για τους ανέργους πάνω των 25 ετών.
Την πρόταση αυτή υιοθετεί σε γενικές γραμμές και ο Κοινοτικός Επίτροπος Απασχόλησης κ. Λάζλο Άντορ σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν λίγες μέρες στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, επισημαίνοντας παράλληλα -όμως- ότι η ασφάλιση των ανέργων σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν πρέπει να υποκαταστήσει τα εθνικά συστήματα ασφάλισης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ευρώ-κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, κ. Χέρμπερτ Ρόιλ, παραδέχτηκε πως η πρόταση για μία Ευρωπαϊκή Ασφάλιση Ανέργων παραμένει και με το παραπάνω στο τραπέζι των συζητήσεων στην Ε.Ε. υπό την πίεση της Ιταλίας αλλά και της Γαλλίας, κρατώντας ο ίδιος ορισμένες αποστάσεις.
Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι πως στο DIW θεωρούν πως ωφελημένη, έτσι, δεν θα είναι μόνο η χώρα της οποίας οι άνεργοι θα λαμβάνουν το επίδομα της ευρωπαϊκής ασφάλισης αλλά και η χώρα της οποίας οι εργαζόμενοι θα συνεισφέρουν για το επίδομα αυτό.
Και αυτό γιατί, πληρώνοντας πχ ο Γερμανός εργαζόμενος και εργοδότης μία ειδική εισφορά για τον Έλληνα άνεργο “μπορεί να μειωθεί η εκρηκτική αγοραστική δύναμη” στη Γερμανία, αλλά “και ο κίνδυνος μίας υπερθέρμανσης της γερμανικής οικονομίας“ και "ταυτόχρονα δίνεται χώρος για τις πιο αδύναμες οικονομίες για λιγότερο αυστηρές πολιτικές” αναφέρουν χαρακτηριστικά από το γερμανικό οικονομικό think tank του Βερολίνου.
Και όχι μόνο, αλλά σύμφωνα με το DIW “θα μπορούσαν να μειωθούν τα επενδυτικά ρίσκα για τις επιχειρήσεις ή τα επαγγελματικά ρίσκα για τους εργαζομένους, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαν να βλάψουν την πραγματική οικονομία, μέσω της φυγής επενδύσεων ή υστερικών αντιδράσεων στην αγορά εργασίας”.
Εξάλλου, επισημαίνεται πως “είναι σημαντική για τη σταθερότητα της οικονομικής εξέλιξης στην νομισματική ένωση να υπάρχει μία στενή οικονομική - πολιτική συσχέτιση και δημοσιονομικές μεταβιβάσεις μεταξύ των κρατών - μελών της ευρωζώνης. Και αυτό γιατί λένε από το DIW, η κοινή νομισματική πολιτική δεν μπορεί να λάβει υπόψη τις ασύμμετρες οικονομικές εξελίξεις στα κράτη - μέλη της ευρωζώνης.
Οι Γερμανοί οικονομολόγοι επισημαίνουν πως “το ύψος της των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εισφορών μπορεί να βρίσκεται κάτω από το επίπεδο εκείνων που έχουν τα ασφαλιστικά συστήματα κάθε χώρας”.
Πηγή:www.capital.gr
Οι Γερμανοί οικονομολόγοι επισημαίνουν πως “το ύψος της των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εισφορών μπορεί να βρίσκεται κάτω από το επίπεδο εκείνων που έχουν τα ασφαλιστικά συστήματα κάθε χώρας”.
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου