«Θηλιά» 124 εκατ. για τον Αχ. Κωνσταντακόπουλο και 144,3 εκ. σε δάνεια
Μέσα σε συμπληγάδες μεγάλων χρεών βρίσκεται το ξενοδοχειακό «διαμάντι» της Πύλου Costa Navarino του Αχιλλέα Κωνταντακόπουλου.
Τη στιγμή που το success story του ελληνικού τουρισμού, προκαλεί ολική επαναφορά για τα ελληνικά ξενοδοχεία, τα περισσότερα των οποίων – σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP – ανέστρεψαν την πλήρως αρνητική εικόνα των προηγούμενων χρόνων και μετέτρεψαν τις ζημιές σε κέρδη, η ΤΕΜΕΣ του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, που διαχειρίζεται Costa Navarino, βυθίζεται στα χρέη, που φθάνουν τα 157,062 εκατ. ευρώ.
Παρά το γεγονός ότι μέσα στο 2013 ο τζίρος του πολυτελούς συγκροτήματος της Μεσσηνίας σημείωσε αύξηση της τάξης του 35%, από 25,016 εκατ. ευρώ σε 33,920 εκατ. ευρώ, δεν κατάφερε να ξεφύγει από την μέγγενη των ζημιών, ακόμα κι αν αυτές μειώθηκαν στα 26,102 εκατ. ευρώ από 32,999 εκατ. ευρώ το 2012.
Η πορεία του Costa Navarino στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του, δεν άφηνε σε κανένα το αίσθημα ότι μπορεί να κάθεται πάνω σε «αγκάθια» υποχρεώσεων που να φαντάζουν ανυπέρβλητες, παρά την πολλαπλή στήριξη που είχε ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος από την Aegean Airlines, στην οποία είναι μέτοχος, από τον Δήμο Πύλου αλλά και από ξένους tour operators που πρόβαλαν το Costa Navarino σε όλο τον κόσμο, ως το ξενοδοχείο - κόσμημα της Μεσσηνίας.
Το μεγαλύτερο «αγκάθι», το οποίο προκαλεί ακατάσχετη αιμορραγία στην ΤΕΜΕΣ είναι το ομολογιακό δάνειο των 146,332 εκατ. ευρώ το οποίο έχει πάρει. Βέβαια, κατόρθωσε μέσα σε ένα χρόνο να το μειώσει κατά 47 εκατ. ευρώ περίπου, αφού στα τέλη του 2012 ανερχόταν σε 193,450 εκατ. ευρώ. Ακόμα και στην περίπτωση αυτή όμως, το ομολογιακό δάνειο αποτελεί «θηλιά» για τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, καθώς, μαζί με τις άλλες υποχρεώσεις προς τράπεζες, προμηθευτές και ασφαλιστικά ταμεία (που συμπληρώνουν το συνολικό ποσό των 157,062 εκατ. ευρώ), χρειάζεται αλματώδη αύξηση του τζίρου για να εξυπηρετηθεί και όχι μόνο 25% που είναι ο στόχος της ανόδου για το 2014, που έχει θέσει η Starwood, η οποία διαχειρίζεται το Costa Navarino.
Συνεχείς απώλειες
Οι δυσκολίες για το Costa Navarino ξεκίνησαν από τον καιρό της έμπνευσης του αείμνηστου πλέον καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου να επενδύσει στον τουρισμό της Μεσσηνίας με ένα τεράστιων διαστάσεων ξενοδοχειακό συγκρότημα. Χρειάστηκαν πολλά χρήματα για να γίνει αυτό. Μάλιστα τότε, είχε κατηγορηθεί ότι για την κατασκευή του όλου εγχειρήματος χρησιμοποιήθηκαν 25% κεφάλαια από τον ίδιο, 20% από δάνεια και 55% από επιχορηγήσεις (συνολικά του δόθηκαν 325 εκατ. ευρώ, περίπου το 40% του περιφερειακού προγράμματος της Πελοποννήσου). Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της ΤΕΜΕΣ, δαπανήθηκαν 477 εκατ. ευρώ για να ανεγερθεί το «διαμάντι» της Πύλου, από τα οποία τα 360 εκατ. ευρώ αφορούν στα κτίρια και τα υπόλοιπα σε τεχνικά έργα.
Στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του όμως το Costa Navarino, χάνει 124 εκατ. ευρώ, καθώς τόσες είναι οι συνολικές ζημιές που καταγράφονται στον ισολογισμό της ΤΕΜΕΣ. Θα μπορούσε να πει κανείς, γιατί ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος δεν ρευστοποιεί μέρος της επένδυσης για να ξεφύγει από το τεράστιο ύψος των χρεών. Και αυτή η περίπτωση όμως, δεν αποτελεί λύση, καθώς τα άμεσα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία της ΤΕΜΕΣ, ανέρχονται σε 12,7 εκατ. ευρώ, ποσό πολύ μικρό σε σχέση με τα χρέη.
Έμπειροι άνθρωποι του τουρισμού πάντως υποστηρίζουν ότι η οικονομική αιμορραγία του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου ήταν κάτι το αναμενόμενο, καθώς η επένδυση έγινε σε μία εποχή που δεν υπήρχε οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή, ενώ στη συνέχεια το Costa Navarino έπεσε κι αυτό θύμα της πολιτικής και οικονομικής αστάθειας που επικράτησε.
Πολλοί μάλιστα θεώρησαν λάθος την στρατηγική που ακολούθησε ο Αχ. Κωνσταντακόπουλος, θέλοντας να αναδείξει το Costa Navarino ως τόπο φιλοξενίας επωνύμων και εφήμερων ανθρώπων της σόουμπιζ. Επίσης, άλλο ένα στοιχείο που συνετέλεσε στις ζημιές, ήταν και η σχεδόν μηδενική εκμετάλλευση του συνεδριακού τουρισμού, παρά το γεγονός ότι ο στόχος ήταν η φιλοξενία μεγάλων διοργανώσεων παγκοσμίου επιπέδου. Κι αυτό βέβαια ήταν απόρροια της γενικότερης αστάθειας.
Πάντως ο ίδιος ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, όπως λένε από το περιβάλλον του, δεν το βάζει κάτω, αφού έτσι κι αλλιώς, θεωρεί πως η επένδυση του Costa Navarino και των άλλων εγκαταστάσεων θα αποδώσει καρπούς μετά από 10 χρόνια. Και εκτιμά πως αυτό είναι σίγουρο, αφού μπορεί να αναστρέψει την δύσκολη κατάσταση, με την προσέλκυση υψηλού τουρισμού, κάτι που του έδωσε και η επιβράβευση τον περασμένο Απρίλιο στην κατηγορία Best Overseas Holiday Hotels του ξενοδοχείου The Romanos a Luxury Collection Resort που βρίσκεται στο Costa Navarino, του ετήσιου καθιερωμένου θεσμού Conde Nast Traveller Readers Travel Awards της αγγλικής έκδοσης.
ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΟΙ
Οι σύμμαχοι, οι καταγγελίες και η νέα επένδυση των 100 εκατ. ευρώ
Ο στόχος του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου να μειώσει μέχρι και να μηδενίσει τις απώλειες του πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος Costa Navarino, περνάει μέσα από επιθετική επενδυτική στρατηγική, την διατήρηση και διεύρυνση των ισχυρών συμμαχιών αλλά και την αντιμετώπιση των πολέμιών του.
Το επιχειρησιακό αναπτυξιακό πλάνο του Αχ. Κωνσταντακόπουλου περιλαμβάνει για την τριετία 2014 – 2016 την υλοποίηση επένδυσης, που υπολογίζεται να φθάσει στα 100 εκατ. ευρώ. Η επένδυση αυτή περιλαμβάνει τρία νέα γήπεδα γκολφ, που θα προστεθούν στα δύο γήπεδα γκολφ που λειτουργούν ήδη. Επίσης στις αρχές του 2015 προγραμματίζεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή και τρίτου πολυτελούς ξενοδοχείου στην περιοχή Navarino Bay, με δυναμικότητα 300 κλινών, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020.
Παράλληλα, στόχος του προέδρου της ΤΕΜΕΣ είναι να διατηρηθούν και να διευρυνθούν οι συμμαχίες με αυτούς που στηρίζουν την επένδυσή του, με πρώτη και καλύτερη την Aegean, η οποία έχει αυξήσει τα δρομολόγιά της προς Καλαμάτα, για την εξυπηρέτηση της τουριστικής ζήτησης στο συγκρότημα. Επίσης η Aegean θα πραγματοποιεί δύο δρομολόγια την εβδομάδα από το Παρίσι και το Ντίσλεντορφ.
Στις αεροπορικές εταιρίες – συμμάχους του Costa Navarino προστίθενται η Condor Airlines που θα πραγματοποιεί ένα δρομολόγιο από Ντίσελντορφ, Μόναχο, Φραγκφούρτη και Στουτγκάρδη, η Easyjet με δύο δρομολόγια από Αμβούργο και η British Airways με ένα δρομολόγιο από το Λονδίνο. Τα αεροπορικά αυτά δρομολόγια πιστεύεται ότι θα αυξήσουν την επισκεψιμότητα του Costa Navarino καθώς η πλειοψηφία των επισκεπτών προέρχεται από την Ευρώπη, με κύριες τις αγορές της Γερμανίας, Γαλλίας, Αγγλίας, Αυστρίας, Ρωσίας.
Στα σχέδια του Αχ. Κωνσταντακόπουλου είναι επίσης η δημιουργία του πρώτου καταδυτικού αρχαιολογικού πάρκου στην Ελλάδα, για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, αλλά και η δημιουργία Κέντρου Ολυμπιακής Εκπαίδευσης, που θα είναι επισκέψιμο από μαθητές σχολείων της ευρύτερης περιοχής, ταυτόχρονα με την εγκατάσταση μόνιμης έκθεσης ολυμπιακών ενθυμημάτων στις εγκαταστάσεις του Costa Navarino, που θα δημιουργήσει η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία.
Μέσα σ' όλα αυτά όμως, στο μυαλό του Αχ. Κωνσταντακόπουλου είναι να αποφύγει τις αστοχίες του παρελθόντος, που κοστίζουν στο ίματζ του ίδιου αλλά και του ξενοδοχείου. Ένα από αυτά ήταν οι καταγγελίες της Aξιωματικής Aντιπολίτευσης του Δήμου Πύλου τον Νοέμβριο του 2013, οι οποίοι κατηγόρησαν τον δήμαρχο ότι «κλείνει τα μάτια» σε αποζημίωση 2 εκατ. ευρώ που έπρεπε να πληρώσει ο Αχ. Κωνσταντακόπουλος για την περίφραξη και την κατασκευή του γηπέδου γκολφ σε 68 και πλέον στρέμματα που ανήκουν στον δήμο Πύλου, και την οποία απέφευγε να πληρώσει. «Μέχρι τώρα η επιχείρηση δεν έχει πληρώσει όπως είχε συμφωνήσει με την πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας το τεράστιο αυτό οικόπεδο που είναι ιδιοκτησία των πολιτών της περιοχής», ανέφεραν οι δημοτικοί σύμβουλοι. Αυτή η καταγγελία είχε κάνει τον γύρο της Πελοποννήσου και ακολούθησαν πολλά αρνητικά σχόλια για τον ιδιοκτήτη του Costa Navarino και τις μεθόδους που χρησιμοποίησε για να αναπτύξει την επένδυσή του.
Πηγή: http://www.dealnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου