ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

ΜΕΧΡΙ 31/12/2014 Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ !!!

Οι ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΓΩΓΕΣ είναι σήμερα το ισχυρότερο νομικό όπλο στον πλανήτη !!! 
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, δικηγόρος της Επιστημονικής Ομάδας του Κινήματος ΥΠΕΡΒΑΣΗ, επικεφαλής της πρωτοβουλίας, μαζί με ομάδα κορυφαίων αμερικανών δικηγόρων που έχουν εισπράξει μέχρι σήμερα αποζημιώσεις 10 Δις από παγόσμιους τραπεζικούς κολοσσούς !!!
Ελπίδες να πάρουν πίσω τα λεφτά που έχασαν 50.000 Έλληνες Καταθέτες και Ομολογιούχοι Κυπριακών Τραπεζώνμέ την προσφυγή τους στην Δεσμευτική Διεθνή Διαιτησία υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Washington !!!
Μαζί με την άφιξη των hedge funds στην ελληνική αγορά που ποντάρουν στα κέρδη που θα φέρει η ανάκαμψη έρχονται και οι εξειδικευμένοι δικηγόροι που εγείρουν δικαστικές διεκδικήσεις δίνοντας ελπίδες στους έλληνες πολίτες που κουρεύτηκαν οι καταθέσεις τους να κερδίσουν πίσω τη χαμένη περιουσία τους. 
Τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία που διεκδικούν αποζημιώσεις σε διεθνή δικαστήρια από τράπεζες, μεγάλες εταιρίες ή και κράτη είναι «νέο φρούτο» για τα ελληνικά πράγματα, αλλά πρόκειται για μια καθιερωμένη πρακτική στο εξωτερικό.
Τα διεθνή δικηγορικά γραφεία που έχουν στρατό ειδικών συνεργατών και γνωρίζουν σε βάθος τα νομικά πλαίσια στα οποία βασίστηκαν κρίσιμες οικονομικές αποφάσεις ώστε να τις προσβάλλουν είναι στην ημερήσια διάταξη των αγορών στο εξωτερικό. Πιο χαρακτηριστική και ακραία ίσως περίπτωση, είναι αυτό που έγινε με την Αργεντινή, όπου δυο hedge funds με τους κατάλληλους δικηγόρους υποχρέωσαν μέσω δικαστικών αποφάσεων μια ολόκληρη χώρα να πληρώσει περίπου 1 δις. δολάρια.
Μια γεύση αυτών που θα συμβούν τους επόμενους μήνες στην Ελλάδα θα πάρουμε τον Σεπτέμβριο, που θα έρθουν στη χώρα μας για να δώσουν συνέντευξη μια ομάδα περίπου 15 ξένων δικηγόρων
Στόχος τους να απευθυνθούν στους έλληνες που είχαν καταθέσεις ή και ομόλογα στις κυπριακές τράπεζες και έχασαν τις περιουσίες τους με το κούρεμα τον Μάρτιο 2013.
Ήδη από την πλευρά τους κατατέθηκε στις 11 Ιουλίου σχετική προσφυγή η οποία και κοινοποιήθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η συγκεκριμένη προσφυγή έγινε για λογαριασμό 100 Ελλήνων-θυμάτων του κουρέματος. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί εντολές διεκδίκησης από περίπου 650 έλληνες καταθέτες και ομολογιούχους της Τραπέζης Κύπρου και της Κυπριακής Λαϊκής Τράπεζας.
Δικαστικές αντιπαραθέσεις, ιδιαίτερα μεταξύ Ελληνικών και κυπριακών συμφερόντων είναι μάλλον μια ασυνήθιστη εξέλιξη. Ωστόσο δεν πρέπει να ξενίζει, ούτε να εξετάζεται με άλλα κάτοπτρα εκτός των οικονομικών καθώς οι εποχές αλλάζουν . Άλλωστε στις 22 Ιουλίου η Κυπριακή Λαϊκή Τράπεζα (Cyprus Popular Bank –CPB) προσέφυγε στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (ΙCSID) κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Οι Κύπριοι –οι οποίοι ας σημειωθεί ήταν αυτοί που εκδίωξαν τους έλληνες επενδυτές και μετόχους, μεταξύ αυτών και την MIG από τη διοίκηση της CPB- προσέφυγαν κατά της Ελλάδας κατηγορώντας τη χώρα ότι είχε αποκλείσει την CPB από την έκτακτη χρηματοδότηση της ΕΚΤ με αποτέλεσμα να υποστεί ζημίες πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.
ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΑΥΘΕΝΤΙΕΣ
Στην περίπτωση των προσφυγών που κατέθεσαν στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον για τις ζημίες των ελλήνων από το Κυπριακό κούρεμα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα πρόσωπα που κινούν και οργανώνουν τη συγκεκριμένη διαδικασία. 
Όσοι έχουν εμπειρία ή ασχολούνται με αυτές τις υποθέσεις μιλούν για μια νομική ομάδα που έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια αποζημιώσεις που ξεπερνούν τα 10 δις δολάρια έχοντας ως αντίδικους οικονομικούς γίγαντες.
Συγκεκριμένα οι επικεφαλής της διεκδίκησης είναι ο J. Eisenhofer από το γραφείο Grant & Eisenhofer στη Νέα Υόρκη. Το συγκεκριμένο γραφείο έχει κτίσει τον θρύλο του παίρνοντας αποζημίωση 3,2 δις. από την Tyco International, 303 εκατ. από την general Motors, 450 εκατ. από τη Shell στην Ευρώπη, 300 εκατ. από την Daimler Chrysler κά. Στο συγκεκριμένο γραφείο εργάζεται και ο πρώην εισαγγελέας που τσάκωσε τον Μειντοφ.
Κεντρικό ρόλο επίσης έχει και ο St. Fietta του λονδρέζικου νομικού γραφείου Volterra Fietta, που αναδείχθηκε το 2013 ως το κορυφαίο νομικό γραφείο για υποθέσεις διαιτησίας. Την ηγετική ομάδα συμπληρώνουν ο Γιάννης Κυριακόπουλοςτου γραφείου Kyros Law που αντιπροσωπεύει στην Ευρώπη την Grant & Eisenhofer και ο Daren Check του επίσης νεουρκέζικου γραφείου Kessler Topaz Meltzer Check LLP, γνωστού για τις διεκδικήσεις κατά των ΒP, Bank of America, Merck, Royal Bank of Scotland, Lehman Brothers Hewlett Packard κά.
Οι δικηγόροι εμφανίζονται σίγουροι για τη επιτυχία τους καθώς θα πληρωθούν μόνον αν πετύχουν αποζημιώσεις. Οι έλληνες καταθέτουν ανάλογα με το ποσό που διεκδικούν από 100 έως 5000 ευρώ στην Bank New York Mellon και οι δικηγόροι αν κερδίσουν την υπόθεση θα δικαιούνται ως αμοιβή το 20% της αποζημίωσης.
Η βεβαιότητα για την επιτυχία βασίζεται στη διμερή συμφωνία για επενδύσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την Κύπρο. Η Κύπρος είχε τέτοιες διμερείς συμφωνίες και με τη Ρωσία, την Κίνα, την Ουκρανία αλλά μόνον η Ελλάδα την κύρωσε με τον νόμο 2100/1992. Σύμφωνα με αυτόν οι επενδυτικές διαφορές πρέπει να επιλύονται με φιλικό διακανονισμό σε διάστημα έξι μηνών κι αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα τότε η διαφορά παραπέμπεται στο διαιτητικό δικαστήριο της Ουάσιγκτον το οποίο πρέπει να εκδώσει απόφαση εντός 3 ετών, η απόφαση είναι δεσμευτική και δεν εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό. Τη συγκεκριμένη διαδικασία προσφυγής έχει ακολουθήσει η ΜΙG και άλλοι έλληνες επενδυτές και μάλιστα για την πρώτη έχουν οριστεί οι δικαστές και έχει ξεκινήσει η διαδικασία.
«Είναι βέβαιο ότι θα κερδίσουμε» λέει ο κ. Κυριακόπουλος που εκπροσωπεί την Grant&Eisenhofer. «Ο νυν υπουργός Οικονομικών της Κύπρου μιλώντας στη Βουλή είπε ότι εξαιρέθηκαν από το κούρεμα 14 κατηγορίες, όπως πχ η Εκκλησία, λογαριασμοί του Δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων κά με αποτέλεσμα να ζημιωθεί μόνον το 5% των κυπρίων πολιτών. Αυτό είναι ομολογία διαφορετικής και άνισης μεταχείρισης. Στην Ελλάδα το PSI έγινε οριζόντια και έθιξε ιδιώτες, ιδρύματα, Πανεπιστήμια κλπ χωρίς καμία εξαίρεση, ακριβώς για να αποφευχθούν θέματα που εγείρονται τώρα για την Κύπρο».
«Επίσης» προσθέτει ο κ. Κυριακόπουλος, «δημοσιεύτηκαν στον τύπο καταστάσεις ολόκληρες προσώπων που έβγαλαν χρήματα από το νησί την επίμαχη περίοδο 10- με 26 Μαρτίου 2013 και ελέγχεται αν μεταξύ αυτών ήταν και άνθρωποι του περιβάλλοντος του προέδρου της χώρας. Εξάλλου σύμφωνα με τον Ν. 2100/92» συνεχίζει ο δικηγόρος, «σε έκτακτες περιστάσεις και καταστάσεις, όπως αυτή που διαδραματίστηκε με το κούρεμα πρέπει να δίνεται στον επενδυτή εύλογη αποζημίωση, σε εύλογο χρόνο και μάλιστα έντοκη και επιπλέον σε κάποιο από τα βασικά νομίσματα . Εδώ δεν συνέβη τίποτε τέτοιο. Δόθηκαν υποπολλαπλάσιας αξίας μετοχές της τράπεζας Κύπρου, που δεν είναι διαπραγματεύσιμες. Επιπλέον η Κύπρος πήρε έκτακτη χρηματική βοήθεια από την Τρόικα 10 δις., ευρώ και από αυτά δεν διέθεσε ούτε ένα ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Όλα αυτά καταλήγει» ο κ. Κυριακόπουλος «είναι κατάφορες παραβιάσεις του νομικού πλαισίου και θα τις αναγνωρίσει και το δικαστήριο».
Δεν είναι εύκολο να προδικάσει κανείς τις αποφάσεις του διαιτητικού δικαστηρίου της Ουάσιγκτον που θα ληφθούν στις αρχές του 2018. Ωστόσο, το γεγονός ότι το hedge fund ΥΟRK προσέγγισε τη νομική ομάδα για να αγοράσει την απαίτηση των ελλήνων καταθετών και ομολογιούχων κατά των κυπριακών αρχών πληρώνοντας ένα ποσοστό περίπου 15% των αιτούμενων αποζημιώσεων δείχνει προς ποια κατεύθυνση κινούνται τα στοιχήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου