ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 23/2014 ΠΠρΞάνθης, ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ !!!

Ο αγώνας, όταν γίνεται σωστά, 
οργανωμένα και μαζικά, ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ !!!

Μέχρι και τα χρηματοδοτούμενα από τις τράπεζες 
συστημικά ΜΜΕ ζητούν τώρα τη δικαίωση των 
δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο !!!

Η πρόσφατη απόφαση 23/2014 του ΠΠρΞάνθης που πρώτοι εμείς δημοσιεύσαμε, άνοιξε το δρόμο !!!      


http://kinima-ypervasi.blogspot.gr/2014/06/232014_2487.html



Ελλιπή ενημέρωση από τις τράπεζες σε σχέση με τον συναλλαγματικό κίνδυνο που έφερε ένα στεγαστικό δάνειο σε ξένο νόμισμα καταλογίζει ο Σύλλογος Δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, που διεκδικεί την αποπληρωμή των δανείων που είχαν χορηγηθεί στην ισοτιμία που ίσχυε κατά την περίοδο σύναψης της δανειακής σύμβασης.
Στην επιχειρηματολογία τους, όπως την ανέπτυξαν χθες σε συνέντευξη Τύπου για το θέμα, παραπέμπουν σε αντίστοιχες αποφάσεις που έχουν υπάρξει σε χώρες όπως η Ισπανία, η Κροατία ή η Ουγγαρία, που δικαίωσαν δανειολήπτες αυτής της κατηγορίας. Ειδικά στην περίπτωση της Κροατίας, το θέμα αντιμετωπίστηκε με την υποχρέωση μεταβολής του ύψους της οφειλής στο τοπικό νόμισμα με τη σχέση συναλλαγματικής ισοτιμίας την ημέρα εκταμίευσης του δανείου, κάνοντας δεκτό το επιχείρημα της ελλιπούς πληροφόρησης των δανειοληπτών για τον συναλλαγματικό κίνδυνο από την πλευρά οκτώ τραπεζών που χορήγησαν δάνεια αυτής της κατηγορίας, ενώ σε χώρες όπως η Ουγγαρία υπήρξε και ανάλογη νομοθετική παρέμβαση.

Στην Ελλάδα προς το παρόν υπάρχουν μόνο πρωτόδικες αποφάσεις, μία εκ των οποίων είναι αυτή του Πρωτοδικείου Ξάνθης που δικαίωσε δανειολήπτη - συνταξιούχο αστυνομικό ο οποίος το 2007 είχε δανειστεί 166.680 ελβετικά φράγκα. Το δικαστήριο αποφάσισε πως ο συγκεκριμένος δανειολήπτης μπορεί να εξοφλήσει το δάνειό του βάσει της ισοτιμίας που ίσχυε μεταξύ ευρώ και ελβετικού φράγκου την περίοδο που εγκρίθηκε από την τράπεζα. Αντίστοιχα, ωστόσο, έχουν υπάρξει και αποφάσεις που δικαιώνουν τις τράπεζες, αποδεχόμενες ότι είχαν ενημερώσει επαρκώς τον πελάτη για τον συναλλαγματικό κίνδυνο τόσο σε προσυμβατικό όσο και σε συμβατικό στάδιο.
Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο αποδεικνύεται εκρηκτικό, στον βαθμό που η ισχυροποίηση του νομίσματος κατά τη διάρκεια της κρίσης έχει οδηγήσει ακόμη και σε αύξηση του κεφαλαίου που οφείλει ο δανειολήπτης σε σχέση με το δάνειο που πήρε, ακόμη και αν πλήρωνε κανονικά τις δόσεις του δανείου του όλα αυτά τα χρόνια. Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που εμφανίζουν σταθερά τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων σε ξένο νόμισμα από το 2008 μέχρι και σήμερα στα 6 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνουν την επιβάρυνση που έχουν υποστεί οι δανειολήπτες αυτής της κατηγορίας λόγω της αλλαγής της ισοτιμίας, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται σε 65.000 περίπου.
Οι τράπεζες από την πλευρά τους απορρίπτουν τις αιτιάσεις για ελλιπή ενημέρωση και προβάλλουν την επαρκή, κατά τη γνώμη τους, περιγραφή του κινδύνου τόσο κατά το στάδιο της προσυμβατικής όσο και της συμβατικής ενημέρωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις σχετικές συμβάσεις αναφέρεται ότι με τον δανεισμό σε συνάλλαγμα, «ο πλέον σημαντικός κίνδυνος όταν δεν υπάρχουν εισοδήματα στο νόμισμα του δανείου, αλλά μόνον σε ευρώ, είναι ο συναλλαγματικός κίνδυνος. Συγκεκριμένα, το ευρώ είναι πιθανόν να υποτιμηθεί σε σχέση με το νόμισμα που επιλέγεται μία ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της ζωής του δανείου. Στην περίπτωση αυτή, λόγω του ότι η οφειλή είναι σε ξένο νόμισμα, η καταβολή σε ευρώ για τη δόση του δανείου θα επιβαρυνθεί αναλογικά με το ποσοστό της υποτίμησης. Ταυτόχρονα, το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου σε όρους ευρώ θα αναπροσαρμοστεί επίσης κατά το ίδιο ποσοστό».
ΠΗΓΗ
http://www.kathimerini.gr/773485/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/gennaia-ry8mish-zhtoyn-oi-daneiolhptes-se-elvetiko-fragko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου