.

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

ΔΕΙΞΑΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΕ 200 ΙΤΑΛΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΠΟΥ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑ ΕΚΤ !!!

ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΠΑΝΤΟΥ ΜΕ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΓΩΓΕΣ ΚΑΤΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ & ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
200 Ιταλοί επενδυτές κατέθεσαν ομαδική αγωγή κατά της ΕΚΤ, για τον ρόλο της στο ελληνικό PSI !!!





Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι ο τρόπος που διενεργήθηκε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012 έδωσε στην ΕΚΤ άδικη προνομιακή μεταχείριση, επιβάλλοντας μεγαλύτερες ζημιές στους επενδυτές που δεν ανήκουν στον επίσημο τομέα.

Αγωγή κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καταθέτουν περισσότεροι από 200 Ιταλοί επενδυτές, για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μέσω του PSI το 2012, μεταδίδει η βρετανική Telegraph.


Η ομάδα των μικροεπενδυτών ζητούν αποζημιώσεις άνω των 12 εκατ. ευρώ από την ΕΚΤ, κατηγορώντας την ότι παραβίασε την αρχή ίσης μεταχείρισης των πιστωτών στο ελληνικό PSI.
Συγκεκριμένα, οι ενάγοντες υποστηρίζουν πως η Ευρωτράπεζα προστατεύθηκε από τη ζημία που υπέστησαν οι ιδιώτες επενδυτές, καθώς αντήλλαξε τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που κατείχε με νέους, εγγυημένους τίτλους.

Οι ζημιωμένοι επενδυτές καταγγέλλουν ότι κατ' αυτόν τον τρόπο η ΕΚΤ έλαβε προνομιακή μεταχείριση και συνεπώς μετακύλησε μεγαλύτερες απώλειες στους ιδιώτες κατόχους του ελληνικού χρέους, στους επενδυτές δηλαδή που δεν ανήκουν στον επίσημο τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι στην αναδιάρθρωση του 2012, η ΕΚΤ προχώρησε σε swap των ελληνικών τίτλων που κατείχε, με προστατευμένα ομόλογα, μειώνοντας τον όγκο του ελληνικού χρέους κατά περίπου 100 δισ. ευρώ. Η κίνηση διασφάλισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα υφίστατο ζημιές από τη συμφωνία που απέτρεψε τη χρεοκοπία της χώρας, καθώς έγινε με συμμετοχή ιδιωτών ομολογιούχων, αλλά χωρίς τη συμμετοχή επίσημων πιστωτών, πως η ΕΚΤ, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι ιδιώτες επενδυτές ωστόσο, αναγκάστηκαν να αποδεχτούν «κούρεμα» 53,5%.

Σύμφωνα με την «Telegraph», η υπόθεση αναμένεται να κριθεί την Τετάρτη στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο.

Μια δικαστική νίκη των επενδυτών επί της ΕΚΤ θα ανοίξει το δρόμο σε σειρά νέων αγωγών και διαικδικήσεων αποζημιώσεων  κατά της κεντρικής τράπεζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates