.

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ : ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΡΕΥΜΑ !!!

Ποιοι δικαιούνται δωρεάν ρεύμα ;;;
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και που συναντά αντιστάσεις εντός και εκτός Ελλάδας !!!


Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΕΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ

Προσπάθεια να ανακουφιστούν οικογένειες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας γίνεται με το νέο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που κατέθεσε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται δωρεάν ρεύμα θα δικαιούνται όσες οικογένειες βρίσονται κάτω από το εισοδηματικό όριο της φτώχειας.

Της Ευδοκίας Μύτιλη

Όπως προσδιορίζεται, από τις σχετικές διατάξεις το όριο της φτώχειας καθορίζεται στα 4,800 ευρώ, ετήσιο εισόδημα για τετραμελείς οικογένειες. Όπερ σημαίνει ότι όσες οικογένειες εμπίπτουν στα κριτήρια αυτά θα δικαιούνται δωρεάν παροχή ρεύματος μέχρι και τις 300 κολοβατώρες τον μήνα. Παράλληλα θα εκτόπτουν και των τελών επανασύνδεσης του ρεύματος σε περίπτωση διακοπής της παροχής.

Τέλος με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση δίνει το μήνυμα στη ΔΕΗ να είναι πολύ πιο χαλαρή στις διακοπές τροφοδοσίας προς άπορες ή πολύ φτωχές οικογένειες.

Το νομοσχέδιο αυτό συναντά όμως κριτική από τους θεσμούς καθώς εκτιμάται ότι με τη "χαλαρότητα" που το διαρκίνει θα οδηγηθούν σε διόγκωση τα χρέη προς τη ΔΕΗ.

Κριτική όμως συναντά και εκ των έσω καθώς μετά την κατανάλωση των 300 δωρεάν κιλοβατώρων ρεύματος οι επιπλπεον θα χρεώνονται με βάση το κανονικό τιμολόγιο και όχι με το εκπτωτικό που έχει καταρτιστεί για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Στη ρύθμιση αυτή αντιτίθενται σφόδρα ομάδες εντός του ΣΥΡΙΖΑ με την Αριστερή Πλατφόρμα να σηκώνει το βάρος της αντιπαράθεσης.

Πόσο κοστίζει

Στα 200,3 εκατ. ευρώ εκτιμά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το κόστος των προωθούμενων διατάξεων για την ανθρωπιστική κρίση. Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή υπάρχουν διορθώσεις, κυρίως αναφορικά με την επανασύνδεση και τη δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου προσδιόρισε την «ακραία φτώχεια», οριοθετώντας την σε 4.800 ευρώ ετήσιο εισόδημα για 4μελή οικογένεια.

Στην εξειδίκευση των όρων και προϋποθέσεων επιλογής των δικαιούχων θα υπάρξει πρόβλεψη για πραγματικό και όχι τεκμαρτό εισόδημα έως 400 ευρώ τον μήνα για τετραμελή οικογένεια. Το εισόδημα θα μπορεί να φθάνει έως τα 6.000 ευρώ τον χρόνο για οικογένειες με τρία παιδιά και πάνω, ενώ δεν θα αποκλείονται περιπτώσεις μονογονεϊκών οικογενειών και μεμονωμένων ατόμων.

Τι προβλέπεται:

- H παροχή δωρεάν ρεύματος για το 2015 έως 300 Kwh τον μήνα, σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

- Σε δικαιούχους των οποίων η παροχή είχε διακοπεί έως και τις 31/1/2015, η παροχή επανασυνδέεται ατελώς και χωρίς καμία επιβάρυνση,

- Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ρυθμίζονται (στο αρχικό άρθρο υπήρχε πρόβλεψη για διαγραφή τους).

- Η χρηματική αξία της παροχής δεν συνυπολογίζεται για τη λήψη οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνομιακού χαρακτήρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως για όσους ξεπεράσουν τις 300 Kwh το μήνα, οι επιλέον χρεώσεις εντάσσονται στο κανονικό τιμολόγιο και όχι στο προνομιακό.

Η κ. Φωτίου υπολόγισε πως το μέτρο αφορά σε περίπου 150.000 οικογένειες και το ΓΛΚ το κοστολογεί γύρω στα 22 εκατ. ευρώ.

Οι δανειστές δεν είναι αρνητικοί στην παροχή σίτισης – στέγης - ενεργειακής επάρκειας στα φτωχά νοικοκυριά. Ζητούν ωστόσο οικονομικά «αντίβαρα».

ΠΗΓΗ
http://sknews.gr/permalink/28481.html
SSL Certificates