.

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ - ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΓΙΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Θέμα ημερών η συμφωνία για "κόκκινα" δάνεια ! 


έρχονται δυσκολότερες μέρες...... και ας μοιράζουν τυράκια κάθε προέλευσης.....
Προσοχή στις ...φάκες !
 
Πριν ακόμη «κλείσει» με την τρόικα η ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια και την ενιαία αντιμετώπιση των οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης βάζουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την δημιουργία νέου πτωχευτικού κώδικα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα το ΥΠΑΝ «κλείνει» κάθε συζήτηση για παράταση της ρύθμισης απαγόρευσης των πλειστηριασμών.

Κορυφαία πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσε μετά τη σημερινή συνάντηση με την τρόικα που είχε ως κύριο αντικείμενο τα ‘κόκκινα δάνεια΄’ (σ.σ  συμμετείχαν από πλευράς Μαξίμου οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού Λαζαρίδης και Παπασταύρου) πως αύριο θα υποβληθεί επίσημα στην τρόικα προσχέδιο αρχών τόσο για την αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα των επιχειρήσεων όσο και για τη δημιουργία πτωχευτικού δικαίου για τους ιδιώτες, με στόχο αυτά να πάρουν τη μορφή νομοσχεδίου μέχρι το τέλος του έτους.

Η ίδια πηγή υπαινίχθηκε στην ουσία την κατάργηση τόσο του νόμου Κατσέλη που σήμερα ρυθμίζει την πτώχευση ιδιωτών και την προστασία της πρώτης κατοικίας τους, καθώς και την μη ανανέωση της προστατευτικής ρύθμισης για τους πλειστηριασμούς. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «με δεδομένο ότι δεν την αξιοποίησαν πάνω από 3.000 δανειολήπτες, η διάταξη για τους πλειστηριασμούς είναι ή άχρηστη, ή αποτυχημένη ή λάθος», και συμπλήρωσε πως «ούτε ο νόμος Κατσέλη μέσω του οποίου ορίζονται πλέον δικάσιμοι για το 2020, είναι επιτυχημένος». Σε δηλώσεις του, ωστόσο, μετά τη συνάντηση με την τρόικα ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας επισήμανε πως «πάντα θα υπάρχει καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας» υπονοώντας προφανώς πως θα προσφέρονται ασφαλιστικές δικλείδες μέσα από το νέο θεσμικό πλαίσιο της πτώχευσης των ιδιωτών.

Πρόοδος για τα κόκκινα δάνεια
Το υπουργείο Ανάπτυξης που χειρίζεται το θέμα των κόκκινων δανείων εμφανίστηκε ικανοποιημένο από τη σημερινή πρώτη συζήτηση με τους εκπροσώπους των δανειστών για τα κόκκινα δάνεια και την ενιαία αντιμετώπιση των επιχειρηματικών οφειλών. Πηγές έλεγαν πως «επιβεβαιώθηκε πως  σε επίπεδο αρχών η πρόταση αποτελεί μια πολύ θετική προσέγγιση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα», ενώ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο το νομοσχέδιο το οποίο παρουσιάστηκε στο σύνολό του σήμερα στην τρόικα, να πάρει το πράσινο φως ακόμη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Σε κάθε περίπτωση δόθηκε η εντύπωση πως η συμφωνία είναι θέμα ημερών.

Εντούτοις παραμένουν ακόμη αρκετά «ανοιχτά» θέματα τα οποία άπτονται κυρίως των δημοσιονομικών επιπτώσεων που θα έχουν οι ρυθμίσεις και το επιδιωκόμενο  ‘κούρεμα» προσαυξήσεων και προστίμων στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την αποστολή όλων των στοιχείων που έχει ζητήσει η τρόικα. Για τα κόκκινα δάνεια έγιναν ήδη δύο τεχνικές συναντήσεις και θα γίνουν άλλες δύο σήμερα και αύριο, ενώ αναμένεται πως θα υπάρξει τουλάχιστον άλλη μια συνάντηση και με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια.


Πηγή:www.capital.gr

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates